spot_img
27.7 C
Moschato
27.7 C
Tavros
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Τασσώ Γαΐλα :1η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Τη χαρά και τις πιθανότητες μακροζωίας θέλει να αναδείξει ο παγκόσμιος εορτασμός της 1ης Νοεμβρίου σαν Παγκόσμιας Ημέρας Χορτοφαγίας όπως ισχυρίζεται η I.V.U.(Διεθνής Ένωσης Χορτοφάγων). Το 1977 στις Η.Π.Α και για πρώτη φορά η Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής γιόρτασε Ημέρα Χορτοφαγίας και ένα χρόνο μετά, η Δ. Ε. Χ., υιοθέτησε τη γιορτή αυτή και την καθιέρωσε σε παγκόσμια κλίμακα.

Χαρά και το μυστικό της μακροζωίας η χορτοφαγία; Μεσογειακή και Ελληνική κουζίνα από την αρχαιότητα σαν βάση τους έχουν χορταρικά , ξηρούς καρπούς, φρούτα, βότανα, λαχανικά…

Σας επιφυλάσσω… μια μικρή έκπληξη με δυο συνταγές από το βιβλίο: Η Ντίβα στην Κουζίνα-La Divina in Cucina/ Milano-2006, βιβλίο που κυκλοφόρησε στα 30 χρόνια από το θάνατο της Πρώτης Κυρίας της Λυρικής Σκηνής της Μαρίας Κάλλας και αποκάλυπτε το άγνωστο στο πλατύ κοινό πάθος-χόμπι της διάσημης ντίβας με την μαγειρική και την τεράστια συλλογή βιβλίων που είχε στην κατοχή της με συνταγές από όλο τον κόσμο.

2 συνταγές αγαπημένες της Μ. Κ. ακολουθούν, η οποία όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο η μαγείρισσα της Έλενα Πότσαν:-Η Κυρία λάτρευε τα λαχανικά, με ιδιαίτερη προτίμηση στα φασολάκια και το σπανάκι… Πάνω απ’ όλα της άρεσαν τα ρυζότα και συχνά μου παράγγελνε να ετοιμάσω στους φίλους της ριζότο με μανιτάρια, ιδιαίτερα με τρούφα, όταν ήταν η εποχή της. ..Τέλος τα φρούτα. Λάτρευε τα μήλα…

Από τη βιβλιοθήκη της Μαρίας Κάλλας. 

Συνταγή: Μελιτζανοκεφτέδες 

Υλικά για 4 άτομα
4-5 μελιτζάνες///1 χούφτα ψίχα ψωμιού/γάλα/1 κουταλιά παρμεζάνα/αλάτι/μοσχοκάρυδο/1 αυγό/αλεύρι/τριμμένη φρυγανιά/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο/σάλτσα ντομάτας.

Εκτέλεση 

Βράζετε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό, τις ψιλοκόβετε, προσθέτετε μια χούφτα ψίχα ψωμιού που το έχετε βρέξει στο γάλα και το έχετε στραγγίξει, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι, μοσχοκάρυδο κι ένα αυγό.

Πλάθετε τους κεφτέδες, λίγο μακρουλούς, τους κυλάτε σε αλεύρι και άσπρη ψιλοτριμμένη φρυγανιά. Τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι και τους σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας.

Και πάντα από την επιλογή του βιβλίου στο κεφάλαιο Αγαπημένες συνταγές της Μ. Κ.

Συνταγή: Κρεμμυδόσουπα 

Υλικά για 4 άτομα:
200 γρ. κρεμμύδια/60 γρ. βούτυρο/30 γρ. αλεύρι/αλάτι και πιπέρι/60 γρ. ψωμί.

Εκτέλεση 

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στη μέση. Στη συνέχεια τα κόβετε οριζόντια, σε πολύ λεπτές φέτες ίδιου πάχους ώστε να ψηθούν συγχρόνως. Βράζετε για 10 λεπτά να φύγει η σπιρτάδα τους και στραγγίζετε.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα διαμέτρου 15 εκατ. 30 γρ. βούτυρο, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανθύνουν και προσθέτετε το αλεύρι. Τα αφήνετε ακόμα 2 λεπτά στη φωτιά. Προσθέτετε 1 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε μέχρι να Πάρουν βράση, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε ακόμα 5 λεπτά. Δοκιμάζετε το αλάτι.

Βάζετε στη σουπιέρα το ψωμί και τα 30 γρ. βούτυρο που έμειναν, περιχύνετε το ψωμί με το ζωμό και ανακατεύετε ελαφρά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Συνοδεύετε τη σούπα με τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα.

Βασική πηγή: «La Divina in Cucina, Trenta Editore Srl-Milano 2006

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

ΠΗΓΗ http://my-mosxato.blogspot.gr/

.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ