spot_img
27.7 C
Moschato
27.7 C
Tavros
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

«Η Χίος μέσα στους Αιώνες» το νέο βιβλίο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου!

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

…Ταξίδι μέσα στους αιώνες 

Τασσώ Γαΐλα Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

«Η Χίος μέσα στους Αιώνες»/ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, το νέο βιβλίο της παγκοσμίου φήμης Χιακής καταγωγής Μαίρης Παπακωνσταντίνου, γλύπτριας και συγγραφέας της οποίας γλυπτά έργα ανδριάντες και προτομές υπάρχουν σε Μουσεία όλου του κόσμου, σε δημόσιους χώρους Ελλάδας και εξωτερικού, σε ιδιωτικές συλλογές και ένα της δε έργο στον Λευκό Οίκο.

Ταξίδι μέσα στους αιώνες, το ταξίδι που θα κάνει ο αναγνώστης με ‘εισιτήριο’ την ανάγνωση του αξιοπρόσεκτου αυτού βιβλίου που είναι να απορεί κανείς πως χώρεσαν αναλυτικά σε μόλις 254 σελίδες της πολυτελούς αυτής έκδοσης η ιστορία, ο πολιτισμός, τα γράμματα της Χίου από την πρώτη της κατοίκηση στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ταξίδι στην Ιστορία βίωσαν οι Ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι Χιακών οργανώσεων, φίλοι της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, Επιστήμονες και απλοί θαυμαστές της συγγράψασας το βιβλίο κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου οι οποίοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου στο Μέγαρο Μακεδονία και στην αίθουσα Μαρία Τσάκος την Κυριακή 23 του Οκτώβρη και στις 11 πμ., Λεωφόρος Συγγρού 367.

Αρχαία Ελλάδα και Χίος το ακριτικό νησί που όπως θα διαβάσετε στο βιβλίο-έρευνα 25 περίπου ετών της συγγραφέως-, τον 7ο αιώνα π. Χ., λειτουργούσε στο νησί σχολή Γλυπτικής! Με μαθητές από όλα τα τότε γνωστά μέρη, σχολή η πρώτη ίσως της Ευρώπης .Χίος-αθάνατος Ελληνικός Πολιτισμός, αυτός που εκπολίτισε όλον τον κόσμο μαζί με τον Πολιτισμό της υπόλοιπης Αρχαίας Ελλάδας με την οποία η Χίος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη.
Απολαύστε το εξώφυλλο του βιβλίου, Κεφαλή Χίας (chios Head),η ονομασία του, στο εξώφυλλο είναι σε σχέδιο με μολύβι εκ του φυσικού από την συγγραφέα, στο πρωτότυπο σε μάρμαρο και έργο άγνωστου Χίου γλύπτη του 4ου αι., θα το δείτε στο Μουσείο Καλών Τεχνών Της Βοστώνης. Ένα ακόμα αριστούργημα τέχνης του Αρχαίου μας Πολιτισμού που με δόλο; Με βία; Κατέληξε σε ξένους ιδιοκτήτες…

Λεωφόρος Συγγρού, Μέγαρο Μακεδονία, εκεί γύρω και πριν πολλούς αιώνες-μην το ξεχνάμε αυτό-, ένα νεαρό αγόρι ο μετέπειτα βασιλιάς της Αττικής ο Θησέας έδεσε το καράβι του γυρίζοντας από την Κρήτη όπου είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο και πήρε τον δρόμο για την Αθήνα να αναγγείλει το γεγονός…

Μύθος ή πραγματικότητα; Πραγματικότητα το βιβλίο της Μ.Π., για την Ιστορία, την Τέχνη και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας της Χίου, του ακριτικού νησιού που τιμά η διεθνούς αναγνώρισης γλύπτρια με τα πολλά γλυπτά της που κοσμούν το νησί και με τα βιβλία και τα άρθρα της .Και, η συγγραφέας παρουσιάζει την πορεία της Χίου μέσα στους αιώνες, δεν είναι όμως μόνο η Χίος που προβάλλεται μέσα από το βιβλίο αλλά όλη η Ελλάδα, αθάνατο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που ανθούσε ταυτόχρονα με τη Χίο σε όλη την Αρχαία Ελλάδα.

Περπάτησε ο Θησέας στη Λεωφόρο Συγγρού; Άγνωστο. Πολλούς-πολλούς αιώνες μετά εκλεκτοί επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι της χώρας στην εποχή της φτωχοποίησης ενός τεράστιου μέρους του πληθυσμού μας με τις αυξανόμενες ανισότητες αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και με τους αριθμούς της φτώχειας να προκαλούν ανατριχίλες, ναι, αυτοί περπάτησαν στη Συγγρού για να τιμήσουν με την παρουσία τους μια από τις λίγες διεθνώς καταξιωμένες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, την Μαίρη Ιωάννου Παπακωνσταντίνου γλύπτρια που στην εμπνευσμένη ομιλία της στο τέλος της εκδήλωσης τόνισε πως: το μόνο όπλο των Ελλήνων στην κρατούσα κατάσταση είναι ο

Πολιτισμός.
Πολιτισμός-αντεπίθεση στην επίθεση των ξένων συμφερόντων. Δείγμα του το βιβλίο:

Η Χίος μέσα στους Αιώνες/ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. έκδοση ΕΝΤΥΠΟ, Χίος 2016 και με Χορηγία: ίδρυμα «Μαρία Τσάκος >-ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου «γλύπτρια της Ειρήνης» όπως την αποκαλούν οι ξένοι, τίμησε την Χίο, την Ελλάδα ακόμα μια φορά με αυτό το βιβλίο της. Όνειρό της όπως η ίδια δηλώνει συνεχώς η τοποθέτηση ανδριάντα του Ομήρου στη Χίο.(Η ίδια έχει έτοιμο τον ανδριάντα που χρειάζεται φιλοτέχνιση από μάρμαρο και φυσικά χορηγό να καλύψει τα έξοδα).

Στη Χίο και στην Ελλάδα δεν είναι απαράδεκτο γεγονός η μη ύπαρξη ενός ανδριάντα του Ομήρου; Το ερώτημά της.

Και, η δική μας ευχή, δηλαδή όλων των φίλων της ιστορίας και του Πολιτισμού της Ελλάδας μέσα από τους αιώνες, το όνειρό της να πραγματοποιηθεί.

Μέγαρο Μακεδονία/Κυριακή 23 Οκτώβρη 2016 και η Χαρισματική πνευματική προσωπικότητα της Μαίρης Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε τους τυχερούς παρευρισκόμενους με την παρουσίαση του βιβλίου της Η Χίος μέσα στους Αιώνες/ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, μέσα στους αιώνες του φωτός κόντρα στην ξεφτιλισμένη από τους Κρατικούς λειτουργούς σημερινή πραγματικότητα. Σήμερα-και αυτό δεν είναι μύθος-, δεν υπάρχει …Θησέας…



Τασσώ Γαΐλα



Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΜΜαίρη Παπακωνσταντίνου-Γλύπτρια

ΠΗΓΗ http://my-mosxato.blogspot.gr/

.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ