spot_img
21.9 C
Moschato
21.8 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Ο Πάτερ Ισίδωρος εξομολογείται…. στους μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ταύρου!

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ο Πάτερ Ισίδωρος, ο αγαπητός μας Ιερωμένος του Εσταυρωμένου Ταύρου, παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα των μαθητών του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ταύρου, στο epalithefsis.blogspot.gr.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη!


Καληµέρα πατέρα Ισίδωρε. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Αν και γεµάτο το πρόγραµµά σας δεχτήκατε να µού παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Τι θα λέγατε να µάς συστηθείτε;

Καταρχήν χαίροµαι για την ευκαιρία που µού δίνετε και όσο γεµάτο και αν είναι το πρόγραµµά µου, η επικοινωνία µε τους ανθρώπους έχει προτεραιότητα. Το όνοµα µου ήδη το γνωρίζετε απ΄ ότι βλέπω στην ερώτησή σας. Είµαι στον Εσταυρωµένο απο το 2004 που χειροτονήθηκα Πρεσβύτερος. Γεννήθηκα το 1968 και µέχρι τη χειροτονία µου ήµουν Τραπεζικός.

   Αλήθεια, ποιο ήταν το ερέθισµα για να επιλέξετε τον δρόµο τής Ιερωσύνης;

  Αυτό που θα σάς έλεγα σήµερα, το να κάνει κάποιος το βήµα να γίνει κληρικός, έχει δύο συνισταµένες: την κλήση του Θεού και την προσωπική του κλίση. Πολύ σηµαντικό κίνητρο για την απόφασή µου υπήρξε η διακονία των ανθρώπων. Μία ευλογία που την ζω τώρα στην Ενορία σε µία ιδιαίτερα όµορφη ΓΕΙΤΟΝΙΑ όπως είναι ο Ταύρος!

   Ο Ναός είναι αφιερωµένος στον Εσταυρωµένο. Θέλετε να µάς δώσετε κάποιες πληροφορίες – όπως πότε χτίστηκε; πότε εορτάζει;

    Ο Ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1960, µε χρήµατα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι της Ενορίας, και ολοκληρώθηκε το 1965. Ο Ναός πανηγυρίζει στην Ύψωση του Τιµίου Σταυρού στις 14 Σεπτεµβρίου. Πριν χτιστεί ο υπάρχων Ναός, η λειτουργική ζωή της Ενορίας είχε ως κέντρο της το µικρό εκκλησάκι στην πλατεία, που είναι κτίσµα του 18ου αιώνα.

   Τί είναι Ενορία;

   Η λέξη Ενορία σηµαίνει «εν ορίοις» δηλαδή εντός των ορίων τα οποία είναι γεωγραφικά και µέσα σε αυτά τα όρια καλούµαστε να ξεπεράσουµε κάποια άλλα όρια, δηλαδή να βγούµε έξω απο το εγώ µας, να προσεγγίσουµε ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουµε και να µοιραστούµε αυτό που ο Χριστός µάς έχει αφήσει παρακαταθήκη µε τη ∆ιδασκαλία Του και τη Ζωή Του, την Αγάπη προς όλους.

  Πώς συντηρείται ο Ναός; Υπάρχουν χορηγίες από το Κράτος, απο τον κόσµο, απο την Αρχιεπισκοπή;

  Ο Ναός συντηρείται κυρίως απο το παγκάρι, δηλαδή από τα χρήµατα που ρίχνουν οι προσερχόµενοι στο ειδικό κουτάκι παίρνοντας κερί. Φυσικά είναι αυτονόητο πως ακόµη και αν κάποιος δεν έχει χρήµατα θα ανάψει όσα κεριά θέλει. Λόγω της οικονοµικής κρίσης των τελευταίων ετών έχουν µειωθεί οι δωρεές των πιστών και οι ανάγκες της Αρχιεπισκοπής να συντηρήσει τόσα Ιδρύµατα δεν αφήνουν περιθώριο να ενισχύει τις Ενορίες. Το Κράτος δεν συµµετέχει στην συντήρηση του Ναού, όµως δεν φορολογείται το κτίσµα του Ναού καθώς και τυχόν ακίνητα του Ναού που χρησιµοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς (πνευµατικό κέντρο, συσσίτιο, νεανικές εστίες κ.ά.)

   Δίπλα στο Ναό στεγάζονται σχολεία. Έχετε επαφή µε τα παιδιά; Έρχονται στο Ναό όπως καλή ώρα ήρθατε εσείς στον Αγιασµό;

   Από τις µεγάλες προσωπικές χαρές και ευλογίες ενός Ιερέα είναι να υπάρχουν σχολεία στην Ενορία και ιδιαίτερο δώρο για µένα είναι η πλατεία µπροστά απο το Ναό γιατί έτσι µου δίνεται η ευκαιρία να έχω καθηµερινή επαφή µε τα παιδιά και τους γονείς τους, να παιξω µαζί τους, να έρθουν στο γραφείο, όπου ξέρουν ότι υπάρχει πάντοτε κέρασµα και να γίνουµε φίλοι. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις Νηπιαγωγούς, τους ∆ασκάλους και τους Καθηγητές του πρωινού και του εσπερινού ΕΠΑΛ για την πολύ καλή συνεργασία.

   Αγκαλιάζει και µε ποιούς τρόπους τη νεολαία η Εκκλησία;

  Η νεολαία, που είναι ο πλούτος και η ελπίδα της κοινωνίας µας, είναι σαφώς µέσα στις προτεραιότητες της ποιµαντικής µας. Οι ενοριακές συντροφίες απαρτίζονται από παιδιά ∆ηµοτικού, Γυµνασίου, Λυκείου αλλά και φοιτητές και ανάλογα µε τις ηλικίες έχουµε και τις ανάλογες δραστηριότητες: εκδροµές, θεατρικές παραστάσεις, ποδόσφαιρο, δηµιουργικά εργαστήρια κατασκευών, συζητήσεις µε θέµατα που αφορούν προβληµατισµούς των παιδιών, συµµετοχές σε διαγωνισµούς κ.ά. Στο Πνευµατικό µας Κέντρο, που βρισκεται Αγαµέµνονος 20, προβάλλουµε ταινίες, τρώµε όλοι µαζί και παίζουµε επιτραπέζια, συνήθως τις Κυριακές µετά τη Θεία Λειτουργία που έχουν ελεύθερο χρόνο τα παιδιά. Επίσης είµαι πάντοτε διαθέσιµος για οποιοδήποτε θέµα απασχολεί τους νέους της περιοχής µας και θέλουν να το συζητήσουµε αλλά και για έναν απλό καφέ.

    Μιλήστε µας για το έργο της Ενορίας σας. Βρίσκεται σε µία εργατική και πολυπολιτισµική περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Μάθαµε για τα συσσίτια όπου προσφέρετε φαγητό. Όπως επίσης µάθαµε οτι προσφέρετε στέγη σε κάποιες συνεδρίες των Ναρκοµανών Ανωνύµων (ΝΑ). Θα θέλατε να µάς δώσετε καποιες πληροφορίες, να µάς πείτε σχετικά µε αυτά;

    

    Η Ενορία µας, όπως πολύ σωστά επισηµαίνετε, βρίσκεται σε µία εργατική και πολυπολιτισµική περιοχή τής Αθήνας και αυτό το γεγονός µας δίνει την ευκαιρία να κάνουµε πράξη την εντολή της Αγάπης αγκαλιάζοντας, όπως και ο Χριστός, κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώµατος, εθνικότητος και θρησκείας. Στο συσσίτιο της Ενορίας µας, που στεγάζεται στην ίδια πολυκατοικία που βρίσκεται το Πνευµατικό µας Κέντρο (Αγαµέµνονος 20), σιτίζονται 150 συνάνθρωποί µας και το Φιλόπτωχο της Ενορίας µας καλύπτει διάφορες οικονοµικές ανάγκες όπως φάρµακα, ιατρικές εξετάσεις, ενοίκια και λογαριασµούς ∆ΕΚΟ. Στο συσσίτιο µαγειρεύουν εθελοντικά κυρίες της Ενορίας µε τρόφιµα που προσφέρουν όσοι γνωρίζουν αυτή µας τη δραστηριότητα. Επίσης µάς ενισχύει µε ετήσια επιχορήγηση και τρόφιµα ο ∆ήµος µας καθώς και µερικές βιοµηχανίες τροφίµων της περιοχής µας. Ακόµη είναι πολύ ευαισθητοποιηµένοι και µάς βοηθούν σηµαντικά το ΄Ιδρυµα Τέχνης και Πολιτισµού «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», το Θεατρικό Εργαστήρι «Εν ∆ράσει», η Σχολή Χορού «Μάγια ∆ηµοπούλου», το Αθλητικό Σωµατείο «Αίολος», σχολεία και άλλοι φορείς της περιοχής µας. Επίσης στο χώρο του συσσιτίου πραγµατοποιούν τις συγκεντρώσεις τους τα µέλη των ΝΑ και FA (γονείς εξαρτηµένων παιδιών) της Οµάδας Ταύρου µε τους οποίους έχουµε πολύ καλή συνεργασία σε ότι αφορά εξαρτηµένα άτοµα που ζητούν βοήθεια. Ακόµη διοργανώνουµε δύο φορές το χρόνο αιµοδοσία και καλύπτουµε από την Τράπεζα Αίµατος της Ενορίας τις ανάγκες σε αίµα οποιουδήποτε απευθυνθεί σε εµάς. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο της Ενορίας πραγµατοποιείται απο µία ορχήστρα χωρίς την οποία ο µαέστρος, ακόµη και αν έχει τις καλύτερες προθέσεις, δεν µπορεί να κάνει τίποτα µόνος του…Το έλεγε και ο Ντ’ Αρτανιάν «ένας για όλους και όλοι για έναν!».

    Θα σάς ενδιέφερε να αναπτύσσαµε κάποιο θέµα κάθε µήνα στην εφηµερίδα µας;

    Θα σας απαντήσω µε ερώτηση: «εσείς θα το θέλατε;»

    

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας πατέρα Ισίδωρε. Την ευχή σας!

    Του Χριστού µας! Ο Θεός να σάς ευλογεί όλους!

Ελισσάβετ Λαγουδάκη


ΠΗΓΗ epalithefsis.blogspot.gr

     

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ