spot_img
20.2 C
Moschato
20.2 C
Tavros
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Ικαρία – Το Νησί του Ίκαρου & του Αγίου Κηρύκου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ικαρία 

Το Νησί του Ίκαρου & του Αγίου Κηρύκου 

Ικαρία, νησί νοτιοανατολικά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, ανατολικά οι ακτές της Ασίας, βόρεια η Χίος, πληθυσμός 8.500 κάτοικοι και πρωτεύουσα της ο Άγιος Κήρυκος… 

Άγιος Κήρυκος. 

Πρωτεύουσα, που φέρει το όνομα του μικρότερου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Του Αγίου Κηρύκου που μαρτύρησε τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια στις απέναντι της Ικαρίας Μικρασιατικές ακτές, τότε που οι ειδωλολάτρες Ρωμαίοι κατακτητές θανάτωναν τους Πιστούς της Ορθοδοξίας.Το μικρό αγόρι ο Κήρυκος , ένα μικρό τρίχρονο Χριστιανόπουλο θα δει τους Ρωμαίους στρατιώτες να βασανίζουν και να δολοφονούν μπροστά στα αθώα παιδικά του ματάκια την μητέρα του Ιουλίτα. Μετά θα έρθει κι η σειρά του. Το παιδί δολοφονήθηκε άγρια επειδή ήταν Χριστιανόπουλο… 

Λαμπρός ο Ναός του Αγίου Κηρύκου στη πρωτεύουσα της Ικαρίας, τη χώρα, που λέγεται κι Άγιος Κήρυκος ή απλά Άγιος από τους ντόπιους, ονομασία που έμεινε μέσα στους αιώνες για να θυμίζει την θυσία της μητέρας Ιουλίτας και του μικρού Κήρυκου. 

Αν βρεθείτε στο νησί 15 Ιουλίου , είναι η ημέρα που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη μητέρας και γιού,η μνήμη Αγίας Ιουλίτας και Αγίου Κηρύκου. Ευκαιρία για προσκύνηση. Η εορτή είναι σταθερή. 

Κατοικημένη από την αρχαιότητα η Ικαρία, περήφανη, πανέμορφη και ξεχασμένη. Απ’ όλους; Σαφώς όχι από τους Θεούς! Διάσημο κέντρο παραγωγής κρασιού στην αρχαιότητα η Ικαρία και τόπος λατρείας του Θεού του κρασιού του Διονύσου, κατάσπαρτη η ευλογημένη απ’ το Θεό γη της με ευρήματα αρχαίων Ναών,-ξεχωρίζει ο Ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στις Ράχες-, δείγμα της μεγάλης ακμής του πολιτισμού της. 

Το βουνό “Αθέρας” (1.037μ) χωρίζει το νησί στα δύο. Δύο τμήματα διαφορετικά μεταξύ τους και λόγω του δύσβατου με δύσκολη την επικοινωνία μεταξύ τους ακόμη και σήμερα. Στο βορρά πεδιάδες, στο βορρά και η περιοχή Θέρμα με τις διάσημες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα Ιαματικές πηγές, πηγές ραδιενεργές που από τα αρχαία χρόνια αλλά και στην εποχής μας παρέχουν ίαση δεκάδων ασθενειών.Ίσως και το μυστικό της μακροβιότητας των Ικαριωτών. 

Κάτασπροι απότομοι βράχοι- αυτοί που θαύμασε ο Ίκαρος-, στο νότο, κάτασπροι οι αφροί των κυμάτων που τους κτυπούν αιώνες, πυκνά δάση, γη γεμάτη σπάνια βότανα και λουλούδια, νησί στην άκρη του Αιγαίου, με ήθη, έθιμα και πολιτισμό να περνούν από γενιά σε γενιά, από το νησί πέρασε και ο … 

Ίκαρος… ένας μύθος ή πραγματικότητα; 

Κρήτη: Μίνωας, ο θρυλικός βασιλιάς της Κρήτης, πανίσχυρος άρχοντας της τότε “υπερδύναμης”, Μινωικός Πολιτισμός και στο νησί της Κρήτης στο παλάτι του βασιλιά φιλοξενείται μια μεγάλη προσωπικότητα από την Αθήνα…. 

Δαίδαλος, αρχιτέκτονας και γλύπτης με μεγάλη φήμη, δικάζεται για ένα παράπτωμα και αναγκάζεται να εγκαταλείψει καριέρα, οικογένεια, τη σχολή του γλυπτικής και την αγαπημένη του Αθήνα, μετά την επιβολή της ποινής του που είναι… . Εξόριστος, λοιπόν, στην Κρήτη ο διάσημος Δαίδαλος, μαζί του και ο μικρός γιός του Ίκαρος που τον ακολούθησε στο ταξίδι του. Περνούν καλά, ο βασιλιάς Μίνωας τους φιλοξενεί στο παλάτι του, η Κρήτη με την Φαιστό και την Κνωσό, αποκτά με τα έργα του Δαίδαλου κι άλλα περίφημα κτήρια και αρχοντικά.. Τα χρόνια περνούν, η τιμωρία του Δαίδαλο φτάνει στο τέλος της, μόνο που ένα νέο του παράπτωμα –τώρα στην Κρήτη- , φέρνει νέα τιμωρία. Ο Μίνωας έχει δώσει εντολή κανένα καράβι να μην μεταφέρει τον Δαίδαλο εκτός Κρήτης. Οργισμένος ο βασιλιάς με τον γλύπτη του απαγορεύει τη έξοδο από το νησί. Απελπισμένος ο Δαίδαλος, μια μέρα ενώ παρατηρεί τα πουλιά που πετούν στο ακρογιάλι που έχει έρθει για να σκεφθεί, βρίσκει τη λύση…. 

…Φτερά πουλιών κολλημένα με κερί κρυφά στο εργαστήρι του , φτιάχνουν παρέα με τον Ίκαρο, τα προσαρμόζουν πάλι με κερί στου ώμους τους και δραπετεύουν. Το ταξίδι στο Αιγαίο αρχίζει. Ο Ίκαρος κάποια στιγμή γοητεύεται τόσο πολύ από την ομορφιά του τοπίου που αντικρίζει, ανεβαίνει ψηλά για να θαυμάσει καλύτερα του λευκούς βράχους, το άγριο τοπίο μα…. ο ήλιος λιώνει τα φτερά του, ο Ίκαρος που έχει ξεχάσει την συμβουλή του πατέρα του να πετά χαμηλά για να μην λιώσει ο ήλιος το κερί, πέφτει νεκρός στην βουνοκορφή του νησιού. Ο Δαίδαλος απαρηγόρητος πριν συνεχίσει την πτήση του για την Σικελία, όπου συνέχισε την λαμπρή καριέρα του και πέθανε εκεί μετά από πολλά χρόνια, κατέβηκε και έθαψε τον Ίκαρο στο νησί που από τότε λέγεται Ικαρία και το γύρο της πέλαγος Ικάριο… 

Επισκεφθείτε την… 

Πηγές: Περιοδικό: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» / 14 

2 Μελάς: « Ιστορία της νήσου Ικαρίας», Αθήνα 1958 

Φωτογραφίες από διαδίκτυο. 

Κείμενο 

Τασσώ Γαΐλα 

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια 

ΠΗΓΗ  https://my-mosxato.blogspot.com/

.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ