spot_img
15.4 C
Moschato
15.3 C
Tavros
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img

ΙΚΑΡΙΑ | Το μυστικό που κρύβει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου…(video).

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΙΚΑΡΙΑ.
Το μυστικό που κρύβει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου…(+video).
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ικαρία και το χωριό Καταφύγι ή Καταφύδι για τους ντόπιους που βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά του νησιού και  στο κέντρο του χωριού, θα δείτε να δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος.

Χωριό πολύ γνωστό σε όσους αγαπούν την πεζοπορία καθώς τα μονοπάτια του οδηγούν μέσα από ένα καταπράσινο φαράγγι στα παραλιακά χωριά Φάρος και Θέρμα.

Στο χωριό Καταφύγι  και στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου…

Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Καταφύγι είναι μια υπόγεια σπηλαιοκαταβόθρα κρυμμένη κάτω από μια καταπακτή στο δάπεδο του ναού.

Η λαϊκή παράδοση…

Σύμφωνα με τη παράδοση, το υπόγειο σπήλαιο καταλήγει στον όρμο Νύμφη. Επί Τουρκοκρατίας και τη στιγμή που γινόταν λειτουργία μέσα στην εκκλησία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να σφάξουν τους Ικαριώτες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ο ιερέας ζήτησε να σεβαστούν τη θρησκεία μας και να αφήσουν να τελειώσει πρώτα η λειτουργία. Εκείνη την ώρα έψελνε: “Κύριε, καταφυγή Συ εγεννήθης ημίν εν γενεά και γενεά”.

 Οι Τούρκοι δέχτηκαν και περίμεναν έξω. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπήρχε μυστικό πέρασμα που έβγαζε πάνω από τα Θέρμα. Ο ιερέας είχε τελειώσει τη λειτουργία και για να προλάβει να φύγει όλος ο κόσμος συνέχισε να ψέλνει : ‘Κύριε, καταφυγή Συ εγεννήθης ημίν εν γενεά και γενεά’…

Οι Τούρκοι όταν μπήκαν μέσα δε βρήκαν κανέναν. Από το περιστατικό αυτό και το όνομα του χωριού : ‘Καταφύγι’…

 Αυτό το μονοπάτι υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά από τους πολλούς –μέσα στους αιώνες -,σεισμούς δεν χωράει πλέον να περάσει άνθρωπος.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα ενώ διασώζονται τμήματα της Ακρόπολης της Αρχαίας πόλης των Θερμών που χρονολογούνται από την νεολιθική περίοδο  και είναι γνωστή ως Κάστρο Καταφυγιού.

Πηγή video: ikariologos.gr

Φωτογραφίες: Καταφύγι facebook.

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ