spot_img
21.9 C
Moschato
21.8 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Ο βίος & Η Πολιτεία ενός Άγγλου γάτου… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Ο βίος & Η Πολιτεία ενός Άγγλου γάτου…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Με την βοήθεια της σελίδας ‘Το σεντούκι της Ιστορίας’ θα γνωρίσουμε τον διάσημο Άγγλο γάτο Όσκαρ που στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ναυαγούσε όποιο πλοίο επέβαινε αλλά ο ίδιος πάντα σωζόταν…

Όσκαρ, ο αβύθιστος “ναύτης” .

Από την αρχαιότητα, οι γάτες είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στα πλοία τόσο για την καταπολέμηση των τρωκτικών όσο και για τη συντροφιά που προσέφεραν στους ναύτες. Η παράδοση συνεχίστηκε και στη σύγχρονη εποχή, όχι μόνο στα εμπορικά αλλά και στα πολεμικά πλοία.

Στα πλαίσια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το γερμανικό θωρηκτό Bismarck σάλπαρε προς τον Ατλαντικό στις 18 Μαΐου 1941, με αποστολή την προσβολή βρετανικών νηοπομπών. Μεταξύ του πληρώματος περίπου 2.100 ανδρών βρισκόταν και ένας ασπρόμαυρος γάτος. Στις 27 Μαΐου το Μπίσμαρκ βυθίστηκε, έπειτα από μια μεγάλη ναυμαχία και επακόλουθη καταδίωξή του από τον βρετανικό στόλο, ενώ σώθηκαν μόνο 115 άνδρες του πληρώματος του.

Η σωτηρία του ναυαγού Όσκαρ από τους Άγγλους και τα νέα ναυάγια.

Λίγες ώρες αργότερα, το πλήρωμα του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Cossack βρήκε τον γάτο να επιπλέει πάνω σε δοκάρι και τον έσωσε. Οι Βρετανοί δεν γνώριζαν ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα, οπότε τον ονόμασαν Όσκαρ. Το HMS Cossack δρούσε στη Μεσόγειο και στον Βόρειο Ατλαντικό ως προστασία νηοπομπών. Όμως, στις 24 Οκτωβρίου 1941 το πλοίο χτυπήθηκε από γερμανικό υποβρύχιο κοντά στο Γιβραλτάρ και βυθίστηκε. 159 άνδρες του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους αλλά ο Όσκαρ μαζί με τους υπόλοιπους κατάφεραν να σωθούν. Έχοντας επιζήσει από δύο ναυάγια, οι Βρετανοί άρχισαν να αποκαλούν πλέον τον γάτο “Αβύθιστο Σαμ”, ο οποίος μετά από μια στάση στο Γιβραλτάρ μεταφέρθηκε στο αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal. Η κακοτυχία που έφερνε στα πλοία που επιβιβαζόταν συνεχίστηκε, αφού στις 14 Νοεμβρίου 1941 και το τρίτο πλοίο βυθίστηκε, μετά την τορπίλιση του από γερμανικό υποβρύχιο. Ο Σαμ βρέθηκε να επιπλέει γαντζωμένος σε μια σανίδα “θυμωμένος αλλά σώος”.

Το τέλος της ναυτικής καριέρας του Όσκαρ.

Η απώλεια του αεροπλανοφόρου σήμανε το τέλος της ναυτικής καριέρας του γάτου, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στο γραφείο του κυβερνήτη του Γιβραλτάρ και στη συνέχεια στάλθηκε στη Μ. Βρετανία. Έζησε στους κοιτώνες των λιμενικών εργατών και ναυτικών του Μπέλφαστ και πέθανε το 1955.

Το πορτρέτο του διάσημου γάτου Όσκαρ.

Το πορτραίτο του Αβύθιστου Σαμ (υπό τον τίτλο “Όσκαρ, ο γάτος του Bismarck”) φιλοτεχνήθηκε από τη ζωγράφο Τζορτζίνα Σο – Μπέικερ και βρίσκεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς.

Το τέλος της ιστορίας…

Ο γάτος ήταν τόσο γκαντέμης που τα πλοία που τον έσωσαν, το HMS Legion (δεύτερο ναυάγιο) και το HMS Lightning (τρίτο ναυάγιο), βυθίστηκαν και τα δύο το 1942 και το 1943 αντίστοιχα!

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ