spot_img
18.1 C
Moschato
18 C
Tavros
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με λαμπρότητα στον Ι. Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου(εικόνες)

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Με μεγάλη προσέλευση πιστών,τηρουμένων των μέτρων κατά του Κορωνοϊου,εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ι. Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου.

Άλλωστε μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Κυριακή αυτή αποτελεί την δεύτερη πανήγυρη του Ναού.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον δραστήριο προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Γαβριήλ Τασσόπουλο.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος ανέπτυξε την φράση του Ευαγγελίου της ημέρας «Απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού»

1. «Απαρνησάσθω εαυτόν». Ακούγεται παράδοξα ! Έρχεται σε αντίφαση με το έμφυτο ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως. Όμως η απάρνηση αφορά την «οικούσαν εν ημίν αμαρτίαν» (Ρωμ. ζ, 20), που φθείρει τον άνθρωπο.

Δηλ. απαρνούμεθα τον «παλαιόν» εαυτό μας «συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις» ( Γάλ. ε, 24 ). Αυτό απαιτεί ένα ισόβιο αγώνα που πραγματοποιεί ο πιστός ενισχυόμενος από την Χάρη του Θεού.

Η απάρνηση εαυτού έχει και μία άλλη όψη: Την αυταπάρνηση και το πνεύμα της θυσίας χάριν υψηλών στόχων και από αγάπη για τους άλλους.

2. «Αράτω τον σταυρόν αυτού». Σημαίνει ότι υπάρχει ένας προσωπικός σταυρός για κάθε άνθρωπο,που καλείται κάποτε να τον «άρει » να τον σηκώσει.

Το βάρος του σταυρού δεν εξαρτάται από τον σταυρό καθ ‘εαυτόν, αλλά από την στάση αυτού,που τον «αίρει». Ο ίδιος σταυρός μπορεί για κάποιον με κλονισμένη ή ανύπαρκτη εμπιστοσύνη στο Θεό, να είναι βαρύς και δυσβάστακτος.

Για όποιον όμως πιστεύει στην αγάπη και στην πρόνοια του Θεού, να είναι ελαφρύς ή έστω να τον σηκώνει ευκολότερα. Το βάρος του σταυρού δηλ. είναι αντιστρόφως ανάλογο με την πίστη μας στην αγάπη του Θεού.

Και όπως, όταν τα δύο ξύλα του σταυρού ταυτισθούν, δεν υπάρχει πια σταυρός, έτσι και , όταν η θέλησή μας ταυτισθεί με την θέληση του Θεού, ο σταυρός παύει να υφίσταται.

Αυτό το πετυχαίνουν οι Άγιοι. Και προς τα εκεί είναι το όριο, που πρέπει να τείνει κάθε πιστός. «Τον Σταυρον», λοιπόν, «αντί ιστίου τανύσαντες αδεώς τον πλουν εκτελέσωμεν» ,κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Τέλος αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος της Ι. Συνόδου «περί των ιερατικών κλήσεων» και έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού.

ΠΗΓΗ romfea.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ