spot_img
28 C
Moschato
28 C
Tavros
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου – Ταύρου για δωρεάν προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Με αφορμή την ενέργεια του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για δωρεάν προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου αναδεικνύεται η ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και για τον καρκίνο του μαστού, γενικότερα η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους.

Νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν για τον πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΕΕ, της κυβέρνησης έχουν πυξίδα τη λογική του «προσυμπτωματικού ελέγχου» και των «ομάδων υψηλού κινδύνου». Αλλοιώνουν τελικά το χαρακτήρα της πρόληψης, η οποία πρέπει να γίνεται γενικευμένα στον υγιή πληθυσμό, σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Να γίνεται πιο συστηματικά και τακτικά ο ιατρικός – διαγνωστικός έλεγχος.

Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  που θα έπρεπε να καλύπτουν δωρεάν αυτές τις εξετάσεις για όλες τις γυναίκες, υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν , λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, πάνω σε αυτό «πατάει» ο ιδιωτικός τομέας και επεκτείνεται στο έδαφος της συρρίκνωσής τους.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.

Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας –είναι ευθύνη του κράτους. Συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με το σύστημα Υγείας, τους στόχους, την ποιότητα και την επάρκεια των υπηρεσιών του.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου Ταύρου, διεκδικεί για τις γυναίκες, με βάση τις πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες που αυτές έχουν, μέτρα πρωτογενούς πρόληψης με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και άμεση στελέχωση τον ΤΟΜΥ Μοσχάτου και Ταύρου για να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ