spot_img
17.9 C
Moschato
17.8 C
Tavros
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img

Το Μοσχάτο υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος (ΦΩΤΟ)

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Με αισθήματα πνευματικής χαράς μέσα στην αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός του Μοσχάτου υποδέχθηκαν την Τιμία Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου!

Με πάνδημη συμμετοχή του λαού και πλήθος προσκυνητών από όλη την Αθήνα το Μοσχάτο υποδέχτηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στον προαύλιο χώρο Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος την μυροβλύζουσα θαυματουργή Κάρα του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα του Ιαματικού που φυλλάσεται στην παλαίφατο, υπερχιλλιετή Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου.

Η μεταφορά της Τίμιας Κάρας του Αγίου έγινε για τα 20 Χρόνια από το γεγονός των εγκαινίων του Ιερού μας Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

Την τίμια Κάρα, την οποία εκόμισε από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου ο Καθηγούμενος αυτής, Γέροντας Ευδόκιμος, υποδέχθηκε προ των πυλών του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Άνδρου, κ. Δωρόθεος Β΄, παρουσία του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου, με τη συμμετοχή, κλήρου και λαού. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., η Αναστασία Σιμητροπούλου, αν. εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, μέλη της Δημοτικής Αρχής και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μοσχάτου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό και κήρυξε το θείο λόγο.

Αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανεφέρθη στην παρουσία του ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος, ενός Ανάργυρου και Θαυματουργού Ιατρού, ανάμεσα στους πιστούς του Μοσχάτου, σε μια εποχή εξάρσεως ασθενειών.
Υπογράμμισε ότι ο Άγιος Παντελεήμων έρχεται να μας καλέσει να ακολουθήσουμε τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, Ιησού Χριστό, ο Οποίος προσέλαβε στο Σώμα Του επί του Σταυρού τα στίγματα των ασθενειών μας και με την Ανάστασή Του μας άνοιξε το δρόμο προς τον Ουρανό.
Κάλεσε δε τους πιστούς να ευχαριστήσουν το Θεό για τη μεγάλη αυτή ευλογία να φιλοξενούν, με την επίνευση και ευλογια του Μακαριωτάτου, στο Ναό και την καρδιά τους την χαριτόβρυτο και θαυματουργή Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.
Ανεφέρθη, ωσαύτως, στην υπερεξηκονταετή ευδόκιμο και καρποβριθή διακονία και προσφορά του Ηγουμένου, Αρχιμ. Ευδοκίμου, στην Ιερά Μονή, για την πολυαιώνια, από τον 9ο αιώνα, ιστορία της οποίας ομίλησε συνοπτικά και ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού.

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα θα παραμείνει στον ιερό ναό μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ενώ καθημερινά θα τελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ιερές ακολουθίες, συμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Καθημερινώς θα τελούνται:
7:00 π.μ. Ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11:30 π.μ. Παράκλησις Αγ, Παντελεήμονος
19:00 μ.μ. Εσπερινός
20.30 μ.μ. Χαιρετισμοί Αγ. Παντελεήμονος

Δευτέρα 16/05 και ώρα: 7:00 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο.

Ο Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7:00 π.μ, έως 22:00 μ.μ.

Ο Άγιος Παντελεήμων

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας, περί τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. Ονομαζόταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης, ενώ η μητέρα του Ευβούλη είχε ασπαστεί το χριστιανισμό και άρχισε να του μιλά για τον Χριστό από την πρώιμη παιδική  ηλικία. Δυστυχώς, όμως, την έχασε νωρίς. Ο Παντολέων απέκτησε εγκύκλιο παιδεία και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική, ενώ διακρινόταν για το ρητορικό του λόγο. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άγιο Ερμόλαο, που υπήρξε πνευματικός της μητέρας του και βαπτίστηκε χριστιανός.  Όταν πέθανε ο πατέρας του, εκποίησε τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, για να βοηθήσει τους φτωχούς και πρόσφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες χωρίς χρέωση. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς  ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός.

Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Εκεί του ζητήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Αρνούμενος να θυσιάσει σε ψεύτικους θεούς, όπως τους είπε, έστειλαν έναν παράλυτο να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος θεράπευσε τον παράλυτο, γεγονός που προξένησε κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. Αφού αρνήθηκε και πάλι ο Άγιος, οδηγήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, που δεν του προξενούσαν πόνο. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν. Κατόπιν του αποκεφαλισμού από την πληγή έτρεξε γάλα αντί για αίμα. Το θαύμα αυτό ήταν η πιστοποίηση της μεγάλης αγιοσύνης του Παντελεήμονα πλέον, αφού, πριν μαρτυρήσει, φωνή από τον ουρανό του έδωσε αυτό το νέο όνομα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ