spot_img
21 C
Moschato
20.9 C
Tavros
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img

“Γενιτσαροχώρι” Ένα άγνωστο Ελληνικό χωριό της Μικράς Ασίας | Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΑΠΟ ΤΗΝ  ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.
Γενιτσαροχώρι. Ένα άγνωστο Ελληνικό χωριό της Μικράς Ασίας.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή επισκεπτόμαστε με τη βοήθεια των φωτογραφιών και του video ένα χωριό άγνωστο σε όλους και γνωστό μόνο στους απογόνους των ελαχίστων κατοίκων του που κατάφεραν να επιζήσουν στην σφαγή του χωριού τους το ‘22 και να έρθουν στην Ελλάδα τις μαύρες μέρες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Οι ελάχιστοι επιζώντες εγκαταστάθηκαν ως επί το πλείστον στις Νέες Κυδωνίες Λέσβου που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις αρχαίες Κυδωνίες των Μικρασιατικών παραλίων.

 Κυδωνίες είναι το…  Αϊβαλί όπως το γνωρίζουμε όλοι με το σύγχρονο όνομα ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κυδωνίες..

Από το υπέρλαμπρο  και πασίγνωστο Αϊβαλί  λοιπόν,νότια και σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Γενιτσαροχώρι, χωριό που το διασχίζει ο δρόμος για το Αϊβαλί και που τα πέτρινα σπίτια του καθαρά ελληνικής αρχιτεκτονικής  είναι η τρανή απόδειξη κατοίκησης του από Έλληνες.

Ελληνικός –ανέκαθεν-, αμειγώς ο πληθυσμός του χωριού όπως ήδη ανέφερα έπεσε θύμα των ωμοτήτων των Τούρκων που πριν εισβάλλουν στο Αϊβαλί για λεηλασίες και σφαγές κυριολεκτικά εξαφάνισαν το Γενιτσαροχώρι από το χάρτη…

Γενιτσαροχώρι ,που τώρα οι Τούρκοι το ονομάζουν Νέο χωριό (Γενί Κερ) και που άλλοτε υπήρχαν δυο εσωτερικά λιμανάκια αυτά της Αγίας Παρασκευής και το πασά-λιμάνι , Γενιτσανοχώρι είναι λανθασμένη προφορά του χωριού που άγνωστο πως επικράτησε και οδηγεί σε λάθος σκέψεις και …Γενίτσαρους ενώ η σωστή ονομασία του είναι Γιαννιτσοχώρι και την οφείλει στον πρώτο αρχικό πυρήνα κατοίκων του που προέρχονταν από τα Γιαννιτσά της κεντρικής Μακεδονίας.

Το χωριό είχε μία ονομαστή εκκλησία τον Άγιο Αθανάσιο στην κεντρική πλατεία ο οποίος εικάζεται ότι είχε κτιστεί κατά τον 16 αιώνα από τους πρώτους εποίκους και που τώρα οι Τούρκοι την έχουν μετατρέψει σε τζαμί αφού την  επισκεύασαν το 1927 μετά την καταστροφή της το 1922.

Δίπλα στον Ναό του Αγίου Αθανασίου υπάρχουν ακόμη αλλά εγκαταλελειμμένα τα εντυπωσιακά κτίρια των Ελληνικών σχολείων. Το Γενιτσαροχώρι διέθετε αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο.

Περισσότερες πληροφορίες και αρκετά άρθρα  για το Γενιτσαροχώρι υπάρχουν στην εφημερίδα’ Κυδωνιάτικος Αστήρ’ , τα δε φύλλα της εφημερίδας βρίσκονται στο διαδίκτυο στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Τα τελευταία χρόνια στο Γενιτσαροχώρι έχουν εγκατασταθεί Τούρκοι της κουλτούρας και των τεχνών με εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμεικής κλπ κι έχουν ανοίξει και μαγαζιά τουριστικά, καφετέριες , εστιατόρια κλπ δίνοντας στο χωριό μια τουριστική ανάπτυξη και προβολή.

Βασικές πληροφορίες από τη σελίδα Αϊβαλί- όσοι έχουν καταγωγή.

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ