spot_img
22.7 C
Moschato
22.8 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-1922-2022 : Άσβεστη μνήμη | Ένα Ελληνικό Χωριό-Μία Ιστορία… Χωριό Σιγή στη θρυλική Προποντίδα – Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.
1922-2022 : Άσβεστη μνήμη.
Ένα Ελληνικό Χωριό-Μία Ιστορία…
Χωριό Σιγή στη θρυλική Προποντίδα.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Χωριό Σιγή σήμερα χωριό της Τουρκίας με το όνομα KUMYAK , ένας επίγειος παράδεισος με καυταπράσινη φύση, πέτρινα σοκάκια, πορτοκαλιές κι ελιές και λίγα αναστηλωμένα Ελληνικά σπίτια. Εκθαμβωτική η ομορφιά του χωριού, ένας τεράστιος πολιτιστικός θησαυρός της Ελλάδας που χάθηκε για πάντα…

ΣΙΓΗ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ-ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1914 ΕΩΣ ΤΟ 1922

Η Σιγή ή και Συκή ήταν μία σημαντική κωμόπολη της Προποντίδας με 4.000 Ελληνες κατοίκους ανάμεσα στην Τρίγλια και τα Μουδανιά με καθαρά Ελληνικό πληθυσμό κι ελάχιστες οικογένειες Μουσοθλμάνων.Χτισμένη στα ΝΑ του Κιανού κόλπου,6 χιλιόμετρα απο τα Μουδανιά και 36 απο την Προύσα.Οι κατοικοί της ασχολούνταν με την ναυτιλία,γεωργία(ελιές,αμπέλια,μετάξι,κρεμμύδια),αλιεία και με το εμπόριο.

Κατοικημένη η Σιγή από τους αρχαίους χρόνους από Έλληνες και μάλιστα συνδεδεμένη με την Αργοναυτική Εκστρατεία θα δεχτεί την πρώτη φονική επίθεση από τους τσέτες το 1914 όταν όπως μας πληροφορεί η σελίδα Προύσα & Γυαλί Τσιφλίκ Μικράς Ασίας…

<…Τον Μάρτιο του 1914 οπλισμένοι Τούρκοι εισέρχονται στο χωριό με άγριες διαθέσεις,οι κάτοικοι αμέσως συγκεντρώνουν 50 χρυσές λίρες,ταυτόχρονα ακόμα μία συμμορία τσετών μπαίνει στην Σίγή φωνάζωντας και πυροβολώντας,στα επεισόδια συμμετείχαν και Τούρκοι των κοντινών χωριών με τους οποίους μέχρι πρότινος διατηρούσαν τις καλύτερες σχέσεις.Οι Σιγηνοί,μαζί με άλλους πρόσφυγες(νησιά Μαρμαρά),βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Ντερέκιοι(που είχε γλιτώσει το πλιάτσικο).Επειτα απο περίπου ένα μήνα έλαβαν διαταγή απο την Μητρόπολη Προύσης να ξαναγυρίσουν όλοι στα χωριά τους.Την τρίτη ημέρα όμως της επιστροφής του στην Σιγή ,Τούρκοι χωροφύλακες ιππείς και οπλισμένοι πεζοί εισέβαλλαν στο χωριό κραυγάζωντας με μανία παλί τον ξεριζωμό των Ελλήνων,στην συνέχεια καταλήστεψαν και κατέστρεψαν το χωριό>.

Ακολούθησαν οι διωγμοί του 1918 για να μπεί-το μοιραίο για τον Ελληνισμό της Μ.Ασίας 1922-, σφραγίδα τέλους  της παρουσίας των Ελλήνων στη Σιγή ή Συγή παραφθορά του Συκή λόγω των πολλών συκιών που αφθονούσαν στην περιοχή.

META TO 1922  (Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου από :       www.kozanilife.gr ).


Ένα μέρος των κατοίκων της εγκαταστάθηκε μετά την καταστροφή στον σημερινό Βαθύλακκο Κοζάνης. Έτσι ,κατά την αλλαγή των ονομάτων το 1928-29 ονομάστηκε Νέα Σιγή και ο ναός που χτίστηκε ήταν προς τιμή και ανάμνηση της πατρίδας. Στο ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών, μάλιστα, κάποια στιγμή τοποθετήθηκε η παλιά αυθεντική εικόνα που υπήρχε στην Μ. Ασία. Όμως, με το διάβα του χρόνου η Σιγή λέγεται Βαθύλακκος λόγω του μεγάλου λάκκου, που υπάρχει δυτικά του χωριού.

Η ΣΙΓΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα ονομάζεται KUMYAKA και είχε, το 2000, πληθυσμό 552 κάτοικων, ανήκει, δε, στο δήμο Μουδανιών, στην επαρχία της Προύσας.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία Σιγής: Προύσα & Γιαλί Τσιφλίκ Μικράς Ασίας.

Έγχρωμες φωτογραφίες σε πρώτη δημοσίευση από Τουρκική ομάδα Τέχνης.

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ