spot_img
23.2 C
Moschato
23.1 C
Tavros
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Δ. Μοσχάτου – Ταύρου: Περί Αντικειμενικών Αξιών – Μια οφειλόμενη απάντηση

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Περί Αντικειμενικών ΑξιώνΜια οφειλόμενη απάντηση

Το Υπουργείο Οικονομικών μετά την ανάδειξη του θέματος της υπέρογκης αύξησης των αντικειμενικών αξιών και από τον Δήμο μας μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προχωρά σε επανεξέτασή τους σύμφωνα με νομοσχέδιό του που είναι σε διαβούλευση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αντί να κατανοήσει και να αποδεχθεί με λογική, την παραπάνω εξέλιξη, προσπαθεί να ασκήσει αντιπολίτευση  ρίχνοντας τις ευθύνες άλλων στη Δημοτική Αρχή, στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στον οποιοδήποτε. Ο πολιτικός του αμοραλισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτή τη φορά με τις αντικειμενικές αξίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν καθορίζει τη φορολογική πολιτική. Αυτή καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους Βουλευτές που ψηφίζουν τα νομοσχέδια. Τριακόσιοι (300) Δήμαρχοι (όπως λέει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών) σε όλη την Ελλάδα δεν γνωμοδότησαν για τις αντικειμενικές αξίες. Πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας γιατί οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι μεσίτες ούτε λογιστές, ούτε μπορούν να γίνουν συνένοχοι σε φορομπηχτικές πολιτικές. Το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερασπίζεται το κοινωνικό σύνολο και οι προσπάθειές μας είναι να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους οι ευάλωτες ομάδες και τα βάρη να μοιράζονται στους έχοντες και κατέχοντες. Από την άλλη η ανάπτυξη μιας περιοχής και η ελκυστικότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης τιμών, μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κράτους.

Για τις υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο Δήμος μας μέσω των κομμάτων έφερε όπως είναι γνωστό το θέμα στη Βουλή και ήταν μία από τις αφορμές για την επανεξέταση αυτών, με το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Δεν γίνεται τυχαία η επανεξέτασή τους. Το θέμα άνοιξε μετά την ερώτηση που προκαλέσαμε στη Βουλή.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ας αναζητήσει τους υπεύθυνους σε εκείνους που ψήφισαν τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και να μην προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού. Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι η φορολογική πολιτική και τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλονται από το 2011 και μετά, στα οποία αυτή η Δημοτική Αρχή είχε αντιδράσει πάντα, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων την εποχή εκείνη.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι δεν πρέπει να φορολογείται με οποιονδήποτε τρόπο η 1η κατοικία μιας οικογένειας και ότι φορολογία πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει αυξημένο εισόδημα και κέρδος και όχι σε ένα σπιτάκι που οι οικογένειες έχουν ανάγκη.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή όπως πράττουμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το συμφέρον των κατοίκων αυτής της πόλης, υπερασπιζόμενοι κύρια τους συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα και μικρές ιδιοκτησίες στις οποίες πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και χωρίς η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να στερεί το δικαίωμα ένταξης στο Κοινωνικό  Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα λοιπά κοινωνικά επιδόματα του κράτους.

Γραφείο Τύπου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

*********

Η ανάρτηση της Δημοτικής Παράταξης Μαζί Μπροστά.

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που είναι προς ψήφιση και βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης, δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους που δεν το έκαναν έγκαιρα σε προγενέστερο χρόνο, όπως ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου, να εκφράσουν τις τεκμηριωμένες απόψεις τους μέχρι τέλους του έτους, 31/12/22, για μεγάλες αυξήσεις τιμών ζώνης, που οδηγούν σε αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και συνεπαγονται επιβαρύνσεις φόρων ΕΝΦΙΑ, του τέλους ακίνητης περιουσίας, ( ΤΑΠ ) και πιθανούς αποκλεισμούς από λήψη επιδομάτων, ( π.χ επίδομα θέρμανσης).

Δεδομένου ότι ο Δήμος μας δεν έκανε απολύτως τίποτα γι αυτό, τρία χρόνια πριν που ξεκίνησε η συζήτηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, παρά την ανάδειξη του θέματος από εμάς, μέσω διαρκών ερωτήσεων στα τότε Δημοτικά συμβούλια, τώρα πρέπει να δράσει άμεσα.

Στο Μοσχάτο κυρίως με αυξήσεις τιμών ζώνης που έφτασαν ως το + 65% αλλά και στον Ταύρο με μικρότερες αυξήσεις, οι δημότες μας τον Μάιο που κυκλοφόρησε ο νέος ΕΝΦΙΑ, είδαν υπερβολικές αυξήσεις.

Δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα υποβολής απόψεων είναι μικρό και μέσα στις γιορτές, καλούμε την Δημοτική Αρχή να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν μας παίρνει να αδιαφορίσουμε ξανά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά τους Δημότες μας, ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ