spot_img
17.5 C
Moschato
17.5 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

ΚΟΣΜΟΣ: Main Coon (Μέιν Κούν) η τεράστια Αμερικάνα Γάτα – Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΚΟΣΜΟΣ: Main Coon (Μέιν Κούν) η τεράστια Αμερικάνα Γάτα!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Γάτα μου Γατούλα μου…

Η πρόσφατη ανάρτηση σε Αμερικανική σελίδα φωτογραφιών της γάτας τους, της διάσημης Μέιν Κούν η αφορμή αυτού του άρθρου μου αφιέρωμα σε μία από τις μεγαλύτερες γάτες του κόσμου.

Μην σας τρομάζει το μέγεθος της γιατί η Μέιν Κούν είναι πολύ καλόκαρδη, φιλική, Κοινωνική και στοργική, με πολύ χαρακτηριστικό και απολαυστικό νιαούρισμα που θυμίζει τιτίβισμα, και …εξαιρετικά ομιλιτική.

Δεν πρόκεται για την τυπική γάτα αγκαλιάς αλλά της αρέσει πολύ να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και έχει τη συνήθεια να τους ακολουθεί παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν είναι απαιτητική

Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη φυλή που θα μάθει ευχαρίστως κόλπα ή θα παίξει με παιχνίδια παζλ που προκαλούν το μυαλό της.

Παρ’ όλο το μέγεθός τους επιζητούν παιχνίδια που συνήθως απευθύνονται σε μικρά γατάκια και τα αρσενικά κυρίως παρουσιάζουν ανόητη συμπεριφορά ενώ τα θηλυκά πιο αξιοπρεπή.

Χαρακτηρίζονται ως “οι καλόκαρδοι γίγαντες”.

Άκρως φιλική η Μέιν Κουν, αποτελεί μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά ή ακόμα και με σκυλιά. Της αρέσει πολύ η προσοχή που τραβά από τα παιδιά και είναι πολύ δεκτική σε οποιαδήποτε παιχνίδια μπορεί να την εμπλέξουν.

Δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο κλίμα με τα σκυλιά που δεν είναι επιθετικά στις γάτες και προσαρμόζεται εύκολα στο κλίμα συγκατοίκησης.

Είναι αρκετά κοινωνικές και τους αρέσει να τραβούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η ιστορία της Μέιν Κούν.

Οι Μέιν Κουν πήραν το όνομά τους επειδή πρωτοεμφανίστηκαν στην Πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ και επειδή μοιάζουν στα χρώματα και στο τρίχωμα με τα ρακούν. Η πρώτη δημοσιευμένη αναφορά σε Μέιν Κουν έγινε το 1861, όπου αναφερόταν μια ασπρόμαυρη γάτα με όνομα “Captain Jinks of the Horse Marines”.

Στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, τα οικόσιτα αιλουροειδή ήταν δημοφιλή εκθέματα σε εκθέσεις γάτας και όταν ιδρύθηκε το 1908 η ένωση κατόχων γάτας, η πέμπτη γάτα που καταχωρήθηκε ήταν η Μέιν Κουν με το όνομα Molly Bond.

Σήμερα αυτές οι μεγάλες και όμορφες γάτες είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Αλλά αυτό που πραγματικά μετράει, φυσικά, είναι ότι είναι η επίσημη κρατική γάτα του Μέιν.

Η Μέιν Κουν μοιάζει εμφανισιακά πολύ με τη γάτα του Νορβηγικού Δάσους. Σε αντίθεση με αυτή, κατάγεται ωστόσο από την Αμερική, από την πολιτεία του Μέιν. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την καταγωγή της. Μεταξύ άλλων εικάζεται ότι είναι διασταύρωση γάτας και ρακούν, κάτι το οποίο είναι αδύνατον από βιολογικής άποψης. Πιο πιθανό είναι οι γάτες να χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία μεταναστών για την καταπολέμηση αρουραίων και ποντικών. Με αυτό τον τρόπο έφτασαν τότε στην Αμερική. Υπάρχουν και φήμες ότι η Μέιν Κουν ήρθε πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική απο Βίκινγκς αιώνες πριν από το ταξίδι του Κολόμβου.

Άλλες επί πλέον φήμες υποστηρίζουν ότι είναι απόγονος της μακρύτριχης γάτας της Μαρίας Αντουανέτας που στάλθηκε στην Αμερική με την ελπίδα πως θα ακολουθούσε και η ίδια.

Στη συνέχεια, η γάτα Μέιν Κουν πέρασε στην αφάνεια, αλλά έγινε ξανά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάστηκε σε εκθέσεις μορφολογίας της φυλής.

Γνωρίζατε ότι η Μέιν Κουν θεωρείται επίσης η πρώτη γάτα που συμμετείχε σε εκθέσεις μορφολογίας στην Αμερική; Οι κάτοικοι της πολιτείας του Μέιν ήταν πολύ περήφανοι για τις ασυνήθιστες γάτες τους. Ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, πιο δυνατές και επομένως καλύτερες σε όλα συγκριτικά με άλλες γάτες. Ήδη από το 18ο αιώνα, σε εορταστικές εκδηλώσεις της υπαίθρου είχαν αρχίσει να συγκρίνουν τις Μέιν Κουν τους με αυτές του γείτονα.

Πόσο χρονών γίνονται οι γάτες Μέιν Κουν;

Το προσδόκιμο ζωής των Μέιν Κουν κυμαίνεται από 12 έως 15 χρόνια. Η ηλικία της γάτας Μέιν Κουν επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Προσφέρετε πάντοτε στη γάτα σας ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης, μια υγιεινή διατροφή και πολλές ώρες αγκαλιάς. Αυτό αποτελεί μια καλή βάση για μια ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχουν επίσης αναφορές για Μέιν Κουν που είναι άνω των 20 ετών.

Μεγάλη σε μέγεθος με πυκνό και μακρύ τρίχωμα. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους, με τετράγωνη μουσούδα. Έχει μεσαίου μήκους πόδια και μεγάλα, στρογγυλά πέλματα, με πολύ φουντωτή γούνα, και φουντωτή ουρά. Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο έξι με οκτώ κιλά, ενώ τα θηλυκά τέσσερα με έξι. Τις βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα χρώματα.

Για τους γατόφιλους αναγνώστες μας οι κάτωθι πληροφορίες: η τιμή αγοράς μιας Μέιν Κούν : 700 ευρώ , δηλαδή το κόστος αγοράς της( ακριβούτσικη).

Στην Ελλάδα λειτουργεί εκτροφείο Μέιν Κούν : Εκτροφείο Γάτας Maine Coon – King Dorward 693 676 7676

Βασική πηγή πληροφοριών :www.zooplus.gr/periodiko/gates/fyles-gatas/maine-coon.

Φωτογραφίες από  την Αμερικανική σελίδα ενημέρωσης That’s amazing.

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ