spot_img
22.9 C
Moschato
22.9 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑ: Κουζγκουντσούκ , Ελληνική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης – Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑ: Κουζγκουντσούκ , Ελληνική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία (1922-2022) και στο σημερινό δημοσίευμα μας μία σύντομη περιήγηση σε μία πανέμορφη Ελληνική γειτονιά της Κωνσταντινουπόλεως , στο Κουζγκουντσούκ ή Κουζγκουντσούκι για εμάς τους Έλληνες, Kuzguncuk στα τούρκικα.

Κουζγκουντσούκ (σημαίνει μικρό γεράκι) , είναι γειτονιά του Δήμου Uskudar  στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη.

Υπήρξε μία ήσυχη γειτονιά Ελλήνων, Εβραίων, Αρμενίων και λίγων Τούρκων. Μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 δεν ζεί εκεί κανένας Έλληνας. Τα σπίτια όμως είναι Ελληνικά , φτιαγμένα από Ελληνικά χέρια με την παραδοσιακή Ελληνική αρχιτεκτονική των ξύλινων σπιτιών που αργότερα μιμήθηκαν οι Τούρκοι με τα δικά τους Οθωμανικά μπαρόκ  ξύλινα σπίτια.

Το Κουζγκουντσούκ, είναι μία πολύ γραφική γωνιά λές του 19ου αιώνα, με τα ξύλινα Ελληνικά σπίτια και τα γραφικά του δρομάκια να σε μεταφέρουν σε εποχές αλλοτινές. Στο Κουζγκουντσούκ οι Έλληνες εκτός από τα ξύλινα αρχοντικά τους άφησαν και δύο εκκλησίες, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Γεωργίου η οποία λειτουργεί ακόμη.

Κωνσταντινούπολη, κάθε γωνιά της και ένα μυστικό, μία πόλη μαγευτική και η γειτονιά της με τα Ελληνικά ξύλινα αρχοντικά που αντιστάθηκαν στον χρόνο αξίζει μία επίσκεψη αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη. Γραφικά δρομάκια, πολλά cafe και βιβλιοπωλεία, μαγαζάκια που θυμίζουν 10ετία του ’50.

Σύμφωνα με τον τουριστικό οδηγό για να πάμε στο Κουζγκουντσούκ ή θα πάρουμε το μετρό (κατόπιν λεωφορείο) ή από το Εμινονού  Eminonou  με ferries με προορισμό το Uskudar που κάνουν την διαδρομή κάθε 15’ και κοστίζει περίπου 1 ευρό.

Το φωτογραφικό υλικό σε πρώτη δημοσίευση είναι από την τουρκική σελίδα τέχνης Dunia Uygaliklari.

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.


spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ