spot_img
25.9 C
Moschato
25.9 C
Tavros
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Παραδοσιακή συνταγή: Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες με κιμά και ρύζι από την κυρία Πλουμίτσα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Παραδοσιακή συνταγή: Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες  με κιμά και ρύζι από την κυρία Πλουμίτσα.

Σήμερα η κυρία Πλουμίτσα μας παρουσιάζει ένα πιάτο καλοκαιρινό, γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά και ρύζι. Πιάτο Ελληνικό που το φτιάχνουμε μόνο με ρύζι ατη νηστεία του 15αύγουστου κι όποτε άλλοτε το επιθυμούμε αλλά και με κιμά για πιο σπέσιαλ απόλαυση.

Υλικά.

6 ντομάτες

6 πιπεριές

1 κουταλάκι ζάχαρη (για το πασπάλισμα στις άδειες ντομάτες και πιπεριές)

Για την γέμιση

4 κουταλιές λάδι της σούπας (για το σοτάρισμα με τα κρεμμύδια)

2 κρεμμύδια (1 άσπρο και 1 κόκκινο) (ψιλοκομμένα)

500 γραμ. κιμά

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κολοκύθι ξυστό

1 πράσο (ψιλοκομμένο)

1 καρότο ξυσμένο

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

2 κουταλιές κουκουνάρι

2/3 φλυτζάνι ρύζι

3 ντομάτες τριμμένες

αλατι και πιπερι

1/4 ματσάκι μαϊντανό

2 κουταλιές δυόσμο αποξηραμένο

1/4 ματσάκι άνηθο

½ φλυτζάνι νερο

κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους για όταν γεμίσουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές

φρυγανιά (breadcrumbs)

Για το ταψί.

3 – 4 πατάτες κομμένες κιδωνάτες αλατοπιπερωμένες  

5 ντομάτες ξυσμένες

2 κουταλιές πελτέ

αλάτι και πιπέρι

1 κουταλάκι ζάχαρη

λίγο νερό

λίγη ρίγανη

Εκτέλεση

Αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και βάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε.

Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη μέσα στις άδειές πιπεριές και ντομάτες και επάνω στα καπάκια τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, και το βάζουμε στην άκρη.  

Βάζουμε το λάδι μέσα σε ένα τηγάνι, ανάβουμε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέσα να σοταριστούν.

Μoλις τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, ρίχνουμε μέσα τον κιμά, και με το πιρούνι το πιέζουμε για να διαλυθούν οι βόλοι.

 Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς, ρίχνουμε μέσα τα σκόρδα, το κολοκύθι, το πράσο, το καρότα, τον πελτέ και το κουκουνάρι.

Τα παίρνουμε βόλτα μέχρι να λιώσει ο πελτές.

Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, το ρύζι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Στο τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο, και μισό φλυτζάνι νερό.  Όταν μισοψηθεί το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά.  

Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί.

Με ένα κουτάλι, βάζουμε την γέμιση στις ντομάτες και πιπεριές, αφήνοντας λίγο περιθώριο επάνω επειδή θα φουσκώσει το ρύζι όταν ψηθεί.

Βάζουμε δύο κομματάκια τυρί επάνω από την γέμιση και σκεπάζουμε τις ντομάτες και πιπεριές με τα καπάκια τους. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά (breadcrumbs) επάνω.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις ντομάτες και πιπεριές στο ταψί μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ξυσμένες ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, νερό, και ρίγανη.

Ρίχνουμε τον πολτό στο ταψί και τα ραντίζουμε με λάδι.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο προ θερμασμένο για 50 λεπτά. Μετά από τα 50 λεπτά, τα ξεσκεπάζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν για αλλά 20 με 25 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Τους χαιρετισμούς μου από την Νέα Υόρκη σε όλους τους φίλους αναγνώστες και στο αγαπημένο μου χωριό τον Άη Γιώργη Συκούση της Χίου .

Την φιλία μου.

Πλουμίτσα Ζήμνης.

Σχόλιο: Η κυρία Πλουμίτσα Ζήμνης γνωστή κι αγαπητή των αναγνωστών μας , είναι ομογενής μας μόνιμα εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη όπου και διαπρέπει στο χώρο της μαγειρικής προβάλοντας την Ελληνική κουζίνα με μεγάλη επιτυχία στους Αμερικανούς.

Θερμά Συγχαρητήρια κα. Πλουμίτσα Ζήμνης και Καλή συνέχεια στη δουλειά σας.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ