spot_img
25.9 C
Moschato
25.9 C
Tavros
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Λικέρ Βερίκοκο από τη Χίο – Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Λικέρ Βερίκοκο από τη Χίο – Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Γλυκά του κουταλιού από φράσκα φρούτα , τα παραδοσιακά γλυκά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές κι ακόμη …τα θυμόμαστε όσοι είχαμε την τύχη οι θείες κι οι μητέρες μας να ασχολούνται με την μαγειρική, τα γνωρίζουμε και τα αγαπάμε όλοι μας. Εκτός από γλυκά  οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν και λικέρ από φρούτα, κέρασμα ιδίως στα εύπορα σπίτια και το πρόσφεραν σε ντελικάτα ποτηράκια του λικέρ.

Σήμερα σας παρουσιάζω το λικέρ από βερίκοκα, φρούτο εποχής που τέτοιες μέρες Αύγουστο στη Χίο η θεία μου έφτιαχνε μαρμελάδα και λικέρ από τα βερίκοκα του περιβολιού της..

Λικέρ βερίκοκο.

Σκεύη και εργαλεία
1 μεγάλο βάζο που κλείνει ερμητικά
1 κατσαρολάκι
1 σουρωτήρι
1 χωνί

Θα χρειαστείτε
1 μπουκάλι (750 ml) βότκα, μπράντι, ρούμι ή κονιάκ
15-18 βερίκοκα
1/4-1 φλιτζάνι απλό σιρόπι (προαιρετικά)

Εκτέλεση.
Aδειάζετε το μπουκάλι με το αλκοόλ της επιλογής σας σε ένα βάζο με φαρδύ στόμιο που κλείνει ερμητικά και έχει λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα από το μπουκάλι.

Πλένετε τα βερίκοκα, τα κόβετε σε κομμάτια, τα ρίχνετε στο βάζο με το αλκοόλ και ανακατεύετε καλά.

Φυλάτε το βάζο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1 μήνα, ανακινώντας πού και πού το περιεχόμενό του.

Όταν περάσει το διάστημα της αναμονής, δοκιμάζετε το λικέρ και αν η γεύση του σας ικανοποιεί, σουρώνετε το περιεχόμενο σε ένα άλλο βάζο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το φυλάτε στο αρχικό μπουκάλι του ποτού.

5 . Aν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι, θα το προσθέσετε στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής, πριν φυλάξετε το λικέρ στο μπουκάλι του ποτού.

Για να φτιάξετε απλό σιρόπι, ρίχνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό με 2 φλιτζάνια ζάχαρη και το βάζετε να βράσει για 3-4 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Τα βερίκοκα είναι ο καλύτερος φίλος-Σύμμαχος του οργανισμού μας.
Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 47 θερμίδες τα δύο βερίκοκα το καλοκαιρινό αυτό φρούτο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες, βιταμίνες Α, C, Β1 , Β2, υδατάνθρακες, πηκτίνη, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο κ.α. το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού. Εκτός από αυτό, η συχνή κατανάλωσή του καταπραίνει μεταξύ άλλων, συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπιας κατάθλιψης.

Να μην ξεχνάμε:

Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 βρίσκεται στα κουκούτσια από βερίκοκα.

Για το mymoschato.gr

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ