spot_img
21.2 C
Moschato
21.1 C
Tavros
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

«Έφυγε» ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Πέθανε ο Καθηγητής της Εγκληματολογίας Ιάκωβος Φαρσεδάκης

Φαρσεδάκης Ιάκωβος (27/9/1940 – Μοσχάτο 26/1/2024)

Άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα της Μοσχατιώτικης κοινωνίας «έφυγε» από κοντά μας. Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή το βράδυ 26 Ιανουαρίου 2024, προκαλώντας ειλικρινή αισθήματα θλίψης σε όσους και όσες τον είχαν γνωρίσει και είχαν συνεργαστεί μαζί του, διετέλεσε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Συμμετείχε στο «Ανοικτό Πανεπιστήμιο» της Πνευματική Εστία Μοσχάτου, που οργανώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Μοσχάτου και πλέον Μοσχάτου – Ταύρου .

Σήμερα αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στον κόσμο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και νομικών επιστημών. Έναν άνθρωπο που με τη γνώση, τη σοφία και το πάθος του ενέπνευσε γενιές νέων επιστημόνων να αναζητήσουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Έναν άνθρωπο που με την ευγένεια, την ταπεινότητα και την αξιοπρέπειά του κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη όλων όσων τον γνώρισαν.

Ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης ήταν ένας εξαίρετος δάσκαλος, ένας πρωτοπόρος ερευνητής. Με τα έργα και τις δημοσιεύσεις του συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της επιστήμης της Εγκληματολογίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προκαλώντας την κριτική σκέψη. Με τα μαθήματα, την αρθρογραφία, τα βιβλία και την γενικότερη παρουσία του μετέφερε την εμπειρία και την άποψή του σε χιλιάδες φοιτητές και συναδέλφους, διδάσκοντας τους όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αξίες. Με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του έδειξε το παράδειγμα ενός ανθρώπου που ζει με αρχές και ιδανικά, που αγωνίζεται για το καλό της κοινωνίας και που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο Καθηγητής Φαρσεδάκης θα μείνει για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά όλων εκείνων που είχαν την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Κείμενο από Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή και τρίτος με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτός από τα Νομικά, παρακολούθησε και τα μαθήματα των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και μαθήματα διακεκριμένων καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα και έλαβε μέρος στις πρακτικές ασκήσεις και εξετάσεις του Centre Universitaire des Hautes Études Européennes, του Institut de Criminologie, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Sciences criminelles και Histoire du Droit et des faits sociaux της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και της Association Internationale pour l΄ Enseignement du Droit Comparé των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Άμστερνταμ (Νομική Σχολή του εκεί Ελευθέρου Πανεπιστημίου).

Συμπλήρωσε τις σπουδές του ως επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Φράιμπουργκ, στη Σχολή Εγκληματολογίας και στο Διεθνές Κέντρο Συγκριτικής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Μετεκπαιδεύτηκε στην Εγκληματολογία και στις Ποινικές Επιστήμες, στην Ιστορία του Δικαίου και των θεσμών, στις Ευρωπαϊκές σπουδές, στους Διεθνείς Οργανισμούς, στο Συγκριτικό Δίκαιο, στη Φιλοσοφία του Δικαίου και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου.

Για τις ανάγκες της διατριβής του παρακολούθησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Στρασβούργου τα προπτυχιακά μαθήματα της Επιγραφικής και της Παπυρολογίας. Έλαβε τρία Μεταπτυχιακά Διπλώματα επιπέδου Master – Diplôme des Hautes Études Européennes (με άριστα), Diplôme d΄ Études Supérieures en Histoire du Droit et des faits sociaux και Diplôme des Études Supérieures de Droit Comparé (με λίαν καλώς), καθώς και τέσσερα ήσσονος τυπικής σημασίας ενδιάμεσα Διπλώματα και Πιστοποιητικά Σπουδών. Υποστήριξε την Κρατική Διδακτορική του Διατριβή στο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπου του απενεμήθη ο ανώτατος βαθμός «Très Honorable avec Éloge Spécial du Jury». Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη δικηγορία και παράλληλα ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Εξελίχθηκε σε Επιμελητή, Επίκουρο Καθηγητή, Αναπληρωτή και Τακτικό Καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση του Τομέα Εγκληματολογίας, του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογίας, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας και του Ευρω-Αμερικανικού μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογίας.

Για το διδακτικό του έργο, την εν γένει προσφορά του στο Πανεπιστήμιο και για τη συμβολή του στη διεθνή ακτινοβολία του Πανεπιστημίου, του απενεμήθη, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, ο τίτλος του Ομοτίμου Καθηγητή καθώς και Τιμητικό Δίπλωμα, ενώ οργανώθηκε στην Αθήνα τριήμερο Διεθνές Συνέδριο. Ακολούθησε η έκδοση Τιμητικού Τόμου με 136 επιστημονικές συμβολές. Παράλληλα δίδαξε για πολλά χρόνια διάφορα εγκληματολογικά μαθήματα στις Αστυνομικές Ακαδημίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τη συμβολή του αυτή στην εκπαίδευση των αστυνομικών του απονεμήθηκαν ειδικό βραβείο από τον αρμόδιο Υπουργό και πέντε τιμητικές πλακέτες από τις διάφορες Αστυνομικές Σχολές Ελλάδας και Κύπρου. Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου σε πολλούς τομείς. Κυριολεκτικά αφιερώθηκε στην Επιστήμη της Εγκληματολογίας, στην οποία δεν άφησε ανεξερεύνητο σχεδόν κανένα κύριο τομέα της. Εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι η ιστορική και συγκριτική προσέγγιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την Εγκληματολογία. Η σύνθεσή του για την εξέλιξη της εγκληματολογικής σκέψης είναι κλασική.

Η συνεχής συμμετοχή του Ιάκωβου Φαρσεδάκη σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές οργανώσεις, κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, μαζί με τις σημαντικές προσωπικές του έρευνες και τη συστηματική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, τον οδήγησαν στην αποκρυστάλλωση μιας δικής του, συγκεκριμένης και απλής, άποψης πάνω στο εγκληματικό φαινόμενο, όπως αναπτύσσεται στη διδασκαλία του και εκτίθεται, κατά τρόπο υποδειγματικά συνθετικό και λιτό, στα συγγράμματά του. Κατά τον Ιάκωβο Φαρσεδάκη, αντικείμενο της επιστήμης της Εγκληματολογίας είναι η μελέτη του συνόλου εγκληματικού φαινομένου. Ως εγκληματικού φαινομένου νοουμένου αυτού που παρατηρείται σε κάθε οργανωμένη κοινωνία διαχρονικά, της θέσπισης, δηλαδή, κανόνων δικαίου απαγορευτικών συγκεκριμένων θεωρούμενων ως βλαπτικών για την κοινότητα ανθρωπίνων συμπεριφορών, την παραβίαση από ορισμένους αυτών των απαγορεύσεων και την τιμώρησή τους γι΄ αυτό. Το περιεχόμενο αυτών των τριών στοιχείων που συνθέτουν το εγκληματικό φαινόμενο -κανόνας δικαίου, παράβαση, κύρωση- μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο -και πράγματι διαφέρει, ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες- όμως, το φαινόμενο ως τέτοιο παραμένει. Ο ορισμός κατ΄ αυτόν τον τρόπο του αντικειμένου της Εγκληματολογίας επιλύει τη σύγκρουση μεταξύ της Εγκληματολογίας του περάσματος στην πράξη και της Εγκληματολογίας της κοινωνικής αντίδρασης, αφού δεν πρόκειται, για τον Ιάκωβο Φαρσεδάκη, παρά για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και αίρονται τα γνωστά αδιέξοδα που ταλανίζουν χρόνια την εγκληματολογική θεωρία και παρεμποδίζουν τη σωστή σχεδίαση των εμπειρικών ερευνών.

Συνεπής προς τη διδασκαλία του αναμίχθηκε ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος, ως Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων και ως οργανωτής και Πρόεδρος της πρώτης στη χώρα μας Υπηρεσίας Κοινωνικής Διαμεσολάβησης σε τοπικό επίπεδο. Ανυπολόγιστη είναι η συμβολή του Ιάκωβου Φαρσεδάκη και στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού ποινικού δικαίου και των ποινικών θεσμών γενικότερα, όπως τα παρουσίασε στα συγγράμματά του, αλλά και τα δίδαξε τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλά και σπουδαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε Αμερική και Ευρώπη. Αυτή η συνοπτική αναφορά στην επιστημονική πορεία του Ιάκωβου Φαρσεδάκη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη συμβολή του στην εξέλιξη της εγκληματολογικής σκέψης, αλλά και τη μεγάλη απήχησή του στους νέους εγκληματολόγους. Δώδεκα από τους διδάκτορές του κοσμούν ως διδάσκοντες διαφόρων βαθμίδων γνωστά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αλλά και τη διεθνή του αναγνώριση: από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας και ιδρυτή της μεγαλύτερης Σχολής Εγκληματολογίας στον κόσμο, αυτής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Ομότιμο Καθηγητή Denis Szabo, χαρακτηρίσθηκε ως «ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας εγκληματολόγος, ο νέος Γαρδίκας», ενώ ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού και Σωφρονιστικού Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Georges Kellens αναγνωρίζει πως «ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης αποτελεί ένα μεγάλο όνομα στην Εγκληματολογία».

Πραγματογνώμων, για θέματα της κύριας επιστημονικής του αρμοδιότητας, του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελληνικής Βουλής και ελληνικών και κυπριακών κυβερνήσεων, Πρόεδρος και Μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, Μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων επιστημονικών εταιριών ελληνικών και ξένων επί σειράν ετών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας, ιδρυτής και διευθυντής των επιστημονικών περιοδικών «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας», «Ποινική Δικαιοσύνη» και «Εγκληματολογία» και μέλος των συντακτικών επιτροπών άλλων επτά ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών, διευθυντής των επιστημονικών σειρών «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας», «Βιβλιοθήκη Ποινικής Δικαιοσύνης», «Τετράδια Εγκληματολογίας», συντάκτης των Εγκυκλοπαιδειών «Πάπυρος – Larousse – Brittanica» και «Ελληνική Εκπαιδευτική Εγκυκλοπαίδεια», της «Ελληνικής Νομολογίας» και διευθυντής της «Ποινικής Νομολογίας του Αρείου Πάγου», συγγραφέας, είτε μόνος, είτε σε συνεργασία, 23 βιβλίων και άνω των 100 επιστημονικών άρθρων, σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά επιστημονικά περιοδικά, σε τιμητικούς τόμους και σε εκδόσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει λάβει, κατά καιρούς πολλές τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, διότι ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης ολοκλήρωσε την Πανεπιστημιακή του Σταδιοδρομία, αναλαμβάνοντας ως Πρόεδρος το 2010 να μεριμνήσει, με βάση τις εμπειρίες που ήδη διέθετε, για την ίδρυση, οργάνωση και στελέχωση με Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και για τη μετεξέλιξή του, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου, σε μονοτμηματική Νομική Σχολή, στην οποία ο Τιμώμενος διετέλεσε πρώτος Κοσμήτορας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου του απένειμε στις 30 Ιουνίου 2016 «Special Honorary Award» και, μετά από ομόφωνη απόφαση της Νομικής Σχολής, αποφάσισε να τιμήσει τον αποχωρήσαντα Κοσμήτορα με την οργάνωση μιας επιστημονικής Διημερίδας, με συμμετοχή αποκλειστικώς των διδασκόντων της, και την έκδοση των Πρακτικών της υπό τη μορφή του ανά χείρας Τιμητικού Τόμου. Κατ΄ ευτυχή συγκυρία, κατά τον χρόνο της αποχώρησής του το 2016, του απονεμήθηκε από την εδρεύουσα στη Γενεύη Διεθνή Ένωση Εγκληματολόγων AICLF η κορυφαία παγκοσμίως διάκριση στις κοινωνικές επιστήμες, το «Βραβείο Beaumont – Tocqueville», για τη συνολική συμβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο στην εξέλιξη της επιστήμης της Εγκληματολογίας.

Κείμενο από το https://www.nb.org/

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ:

Νομικής (Νομική Σχολή του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών»).

– Μεταπτυχιακοί Τίτλοι :

●D.E.S. στις Ανώτερες Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών , Στρασβούργο).

●D.E.S. στο Συγκριτικό Δίκαιο (Διεθνής Σχολή για τη Διδασκαλία του Συγκριτικού Δικαίου, Στρασβούργο).

●D.E.S. στην Ιστορία του Δικαίου και των Κοινωνικών Γεγονότων (Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου).

– Διδακτορικό :

●Doctorat d’ État στο Δίκαιο (Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου) με την ανώτατη διάκριση : “Très Honorable avec Éloge spécial du Jury”.

(Με υποτροφίες του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και της Πόλεως του Στρασβούργου).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΘΕΣΕΙΣ/ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

– Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου (2008).

– Πρόεδρος Νομικού Τμήματος Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου .

– Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών (μέχρι το 2007).

– Καθηγητής Εγκληματολογίας, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας(από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα), Ακαδημία της Ελληνικής Αστυνομίας

(από το 1978 μέχρι σήμερα) και Ακαδημία της Αστυνομίας της Κύπρου (1990 έως σήμερα).

– Μέλος της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου (1989-1998)

– Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1994-1998)

– Διευθυντής

● του Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου(1986-2007)

● του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας (από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα)

● του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογίας (από το 1986 μέχρι τη λήξη του το 2005)

– Επιστημονικός Υπεύθυνος

● του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» (ιδρυτής του Προγράμματος – 2008)

● του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες» (2003-2004)

● (για την Ελλάδα) του Ευρω-αμερικανικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος: «Global Justice Education Consortium» (συνιδρυτής)

– Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (2008 -2010)

● του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου.

● της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας ( από το 2014)

– Αντιπρόεδρος

●της Διεθνούς Ένωσης Εγκληματολόγων (από το 1992 μέχρι σήμερα), AICLF (Γενεύη)

● του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Εργασίας (1993-1996)

– Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1985-2012), ΙΜΔΑ (Αθήνα)

– Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας ( Παρίσι) (2000 – 2012)

– Μέλος

● του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Forum για την Ασφάλεια των Πόλεων

– ● του Κέντρου Μελέτης Προβλημάτων Ελληνισμού, ΚΕΜΕΠΕ

– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

● της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας

● της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Φιλοσοφίας

● του Κέντρου Σπουδών του Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου

● της Ελληνικής Εταιρείας Καντ

– Ιδρυτής – Διευθυντής της Επιθεώρησης : « Ποινική Δικαιοσύνη ».

– Ιδρυτής – Διευθυντής της επιστημονικής περιοδικής επιθεώρησης :

«Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας»

( επισήμου οργάνου της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας)

-ΙδρυτήςΔιευθυντής της επιστημονικής επιθεώρησης ¨Εγκληματολογία¨.

– Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής

· της ετήσιας έκδοσης : «Επιθεώρηση Νομολογίας» ,

· της : «Revue internationale de Criminologie et de police scientifique et technique» (Γενεύη),

· του επιστημονικού περιοδικού : «Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών» (του Ελληνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών)

· της Επιθεώρησης : «Εξαρτήσεις»,

· της «International Review of Victimology and Safety»(Μπολώνια) .

– Συντάκτης των Εγκυκλοπαιδειών

● «Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαιδεία»

● «Πάπυρος-Larousse-Britannica»

● «International Encyclopaedia of Penal Justice»

– Μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών

– Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ¨Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (από το 2005).

Διετέλεσε :

– Μέλος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του δικαίου των ανηλίκων

– Μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών

– Μέλος των Διυπουργικών Επιτροπών για την Ισότητα των Φύλων (Συντάκτης σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα)

– Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη Νομοσχεδίου αντιμετώπισης της Βίας κατά των γυναικών

(2010 – 2012)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ ( για εγκληματολογικά ζητήματα) :

– Του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

– Του Συμβουλίου της Ευρώπης

– Της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Της Ελληνικής Βουλής και

– Ελληνικών Κυβερνήσεων

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

-Έπαινοι («επιμελείας και χρηστότητας») κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών σπουδών.

– Υποτροφίες (από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Καναδά) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Απονομή τιμητικών πλακετών από την Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία, την Αστυνομική Ακαδημία της Κύπρου, την Σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και από το Πρότυπο Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών.

– Απονομή Βραβείου και τιμητικής πλακέτας από τον Έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης για την υπερτριακονταετή προσφορά στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

– Απονομή από τον Δήμαρχο Μοσχάτου Αττικής του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως «για την κοινωνική του προσφορά».

– Απονομή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή, ομοφώνως, από την Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

– Απονομή Τιμητικής Διάκρισης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο « τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν, σε αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς στο Πανεπιστήμιο και του διδακτικού, ερευνητικού και συγγραφικού έργου, καθώς και στη διαμόρφωση επιστημονικού ήθους σε εκατοντάδες φοιτητές και την ανάπτυξη της οικείας επιστήμης».

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ / ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ:

– Στη Σχολή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (Καναδάς).

– Στο Διεθνές Κέντρο Συγκριτικής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (Καναδάς).

– Στο Ινστιτούτο Max-Planck του Φράιμπουργκ (Γερμανία).

– Στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Στη Νομική Σχολή του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Βέλγιο).

– Στη Σχολή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Λουβαίν (Βέλγιο).

– Στο Τμήμα Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λουβαίν (Βέλγιο).

– Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ (Αγγλία).

– Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολώνια(Ιταλία).

– Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πόρτο (Πορτογαλία)

– Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιέγης (Βέλγιο).

– Στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

● ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ:

Ιδρυτής και Διευθυντής Εκδόσεως των σειρών εγκληματολογικών μονογραφιών:

– «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας» ( μέχρι στιγμής 16 τόμοι)

– «Βιβλιοθήκη Ποινικής Δικαιοσύνης» (μέχρι στιγμής 2 τόμοι)

– «Τετράδια Εγκληματολογίας» (μέχρι στιγμής 4 τόμοι)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

●ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΒΙΒΛΙΑ: 23

●ΑΡΘΡΑ: άνω των 100

Κείμενο από το ekklisiaonline.gr

Στιγμές από δράσεις του στο Μοσχάτο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ