spot_img
22.7 C
Moschato
22.8 C
Tavros
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Υλικά:

1 φύλλο μπακαλιάρο 800-1000 γραμμάρια

4-5 μέτριες πατάτες

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

¾ -1 κούπα ελαιόλαδο

3-4 ντομάτες (περίπου μισό κιλό) τριμμένες  και μια κουταλιά πελτέ (ή 1 κουτάκι κονκασέ ντοματάκια)

3 σκελίδες σκόρδο

½ – ¾  κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο  

Πιπέρι

Ελάχιστο αλάτι

 

Επί το έργον:

Αν ο μπακαλιάρος μας  θέλει ξαρμύρισμα τον ξαρμυρίζουμε.

Καθαρίζουμε από τα λέπια τα κομμάτια του, αλλά δεν χρειάζεται να βγάλουμε την πέτσα (αν δεν μας αρέσει την αφαιρούμε στο πιάτο ή στο σερβίρισμα).  

Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να μαραθούν ελαφρά . Προσθέτουμε τα σκόρδα  και λίγο νεράκι για να μη τσιγαριστούν και βαρύνουν το φαγητό μας. Αφού βράσουν κανένα δεκάλεπτο προσθέτουμε τις  ντομάτες και μετά από λίγο το μαϊντανό. Αλατίζουμε ελάχιστα (γιατί πάντα ο μπακαλιάρος κρατά αλάτι) και προσθέτουμε το πιπέρι. 

Αφήνουμε να βράσουν άλλα 10-15 λεπτά. Ωστόσο,  καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1-1,5 cm . Τις  αλατίζουμε ελάχιστα και τις στρώνουμε σε ταψάκι (σε μια στρώση κατά προτίμηση) . 

Απλώνουμε πάνω τους το μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. 

Προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να είναι στο ίδιο ύψος σχεδόν με τις πατάτες ώστε να έχουν αρκετά υγρά οι πατάτες μας για να βράσουν.

Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση της σχάρας από την κάτω μεριά του φούρνου. Αφήνουμε να ψήνεται μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι προσθέτουμε λίγο ακόμη, κατά προτίμηση ζεστό και όχι στο τελευταίο 15λεπτο για να μη γίνει νερουλή η σάλτσα μας.  Σε  μιάμιση ώρα περίπου (80-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο) είναι έτοιμο. 

Στο ενδιάμεσο μετακινούμε λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι για να μη πιάσουν στο ταψί (δεν ανακατεύουμε) . Σερβίρεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

2   Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου μπορεί να διαρκέσει από 24-48 ώρες ανάλογα με το πάχος του φύλλου και ίσως τη διαδικασία με την οποία παστώθηκε. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλατιού. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καθόλου αλάτισμα το φαγητό μας.

3    Το πλακί μας μπορεί να γίνει και χωρίς πατάτες . Τότε θα βάλουμε περισσότερα κρεμμύδια και μπορούμε να συνοδεύσουμε με τηγανισμένες τις πατατούλες μας.

http://cretangastronomy.blogspot.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ