spot_img
27.7 C
Moschato
27.7 C
Tavros
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για δεύτερη φορά, δράση εθελοντικής αιμοδοσίας το διήμερο Κυριακή 12 και Δευτέρα 13 Μαΐου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Η δράση αυτή – μία εκδήλωση προσφοράς άμεσα συνυφασμένη με το όραμα του ΚΠΙΣΝ – στοχεύει στην ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου με στόχο την πρακτική συμβολή στην απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος υγείας αλλά και την ενίσχυση της κουλτούρας εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Η μονάδα εθελοντικής αιμοδοσίας θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του διημέρου στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και θα ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Παράλληλα, στο info point στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία αλλά και τον αντίκτυπο της εθελοντικής αιμοδοσίας για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

H δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δώστε 20 λεπτά από τον χρόνο σας – Σώστε μια ζωή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε άνθρωπος σε κάποια στιγμή της ζωής του μπορεί να χρειαστεί αίμα. Η ανάγκη αυτή είναι διαρκής και είμαστε όλοι και όλες-εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα- εν δυνάμει λήπτες και λήπτριες αίματος.

Κάθε υγιές άτομο ηλικίας 18-65 ετών διαθέτει 4 με 5 λίτρα αίματος, το οποίο αναπληρώνεται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Η δωρεά μιας μονάδας αίματος, που αντιστοιχεί σε 450ml αίματος, μία έως και τέσσερις φορές τον χρόνο, διαρκεί 20 λεπτά της ώρας και μπορεί να σώσει περισσότερους από έναν ασθενή. 

Η αιμοληψία είναι μια διαδικασία που δεν βλάπτει τον οργανισμό, αντιθέτως, έχει πολλαπλά οφέλη, ενώ προσφέρει παράλληλα ψυχική ικανοποίηση σε κάθε αιμοδότη και αιμοδότρια που δίνει εθελοντικά αίμα για κάθε ασθενή που μπορεί να το χρειάζεται για να ζήσει.

Για να δώσει κάποιος/α αίμα χρειάζεται:

  • Να είναι 18-65 ετών
  • Να είναι τουλάχιστον 50 κιλά
  • Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να είναι καλά ενυδατωμένος/η
  • Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να μην έχει καταναλώσει οινόπνευμα πριν την αιμοδοσία και για το υπόλοιπο της ημέρας
  • Να έχει αποφύγει την έντονη σωματική κόπωση και άσκηση
  • Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στον γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχει κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

INFO

Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Μαΐου, 12.00-20.00

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Πύργος Βιβλίων

Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Περισσότερες πληροφορίες για την αιμοδοσία:

ΕΚΕΑ  – Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
ΕΟΔΥ – Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣN snfcc.org/BloodDrive2024 καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.


­­­­­­­­­­­

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

========================================================================

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

•           To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:

o          Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Δευ-Kυρ: 06.00-00.00

o          Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00

•           Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

•           Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.

•           Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

•           Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

•           Στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και το 2023 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.

•           Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

•           Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ