spot_img
15.8 C
Moschato
15.7 C
Tavros
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img

9 Μαρτίου το πρώτο Ψυχοσάββατο – Τι ώρα θα διαβασθούν τα κόλλυβα στο Μοσχάτο.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ας μην λησμονούμε όσους αγαπάμε
Οι ψυχές των κεκοιμημένων μας ζούν και περιμένουν να προσευχηθούμε γι’αυτούς!!!
Ένα πρόσφορο για τη Θεία Λειτουργία, ένα κόλλυβο για το Ιερό τους Μνημόσυνο, η συμμετοχή μας στην Θεία Κοινωνία, μαζί με τις εγκάρδιες προσευχές μας, είναι το καλύτερο δώρο, για τις ψυχές όσων αγαπάμε και νοιαζόμαστε…

**************

Το πρώτο Ψυχοσάββατο για το 2024 είναι Σάββατο 9 Μαρτίου 2024.

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Μοσχάτου θα διαβασθούν τα κόλλυβα
την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 17:30 Εσπερινός (τα κόλλυβα θα διαβασθούν γύρω στις 18:30) και
το Σάββατο 9 Μαρτίου το πρωί στις 7:00 Όρθρος και θεία Λειτουργία και τα κόλλυβα θα διαβασθούν γύρω στις 8:30.

**************

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μοσχάτου θα διαβασθούν τα κόλλυβα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, 5.00 μ.μ. Εσπερινός – Ακολουθία Κολλύβων και
Σάββατο 9 Μαρτίου 7.15 π.μ. Όρθρος – Θ. Λειτουργία – Ακολουθία Κολλύβων

Πότε πέφτει το πρώτο ψυχοσάββατο του 2024 μέσα στις Απόκριες

Το πρώτο ψυχοσάββατο για το 2024 πέφτει το Σάββατο 9 Μαρτίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη.

Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με βάση την αρχαία δοξασία ότι οι νεκροί έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν και να προλέγουν το μέλλον, το Ψυχοσάββατο είχε συνδυαστεί από παλιά με μαντικές λαϊκές δοξασίες όπου οι ανύπαντρες νέες έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στο όνειρο τους τον άντρα που θα παντρευτούν.

Σε άλλη εκδοχή, αυτή η μαντική τελετή γινόταν μεσάνυχτα (που πιστευόταν πως ήταν η ώρα των νεκρών), σε ένα σταυροδρόμι.

Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση υπάρχουν δύο.

Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής.

Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο Ψυχοσάββατο, είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το δεύτερο είναι το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή.

Το είναι στις 9 Μαρτίου 2024 (το Σάββατο προ της Κυριακής των Απόκριων) και το 2º Ψυχοσάββατο είναι στις 22 Ιουνίου 2024 (το Σάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής).

Ψυχοσάββατα 2021 Ημερομηνίες Πότε είναι των αγίων Θεοδώρων - Πάσχα

Ψυχοσάββατο 2024

Το πρώτο Σάββατο μετά την Τσικνοπέμπτη 2024, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών.

Τα επίσημα Ψυχοσάββατα 2024 σύμφωνα με την Εκκλησία είναι δύο και μάλιστα οι ημερομηνίες τους είναι κινητές καθώς εξαρτώνται από το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο Ψυχοσάββατο είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς και το δεύτερο είναι το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή Κυριακή 22 Ιουνίου.

Πέρα όμως από τα επίσημα ψυχοσάββατα, κατά περιοχές, υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών. Αυτά είναι:

Ψυχοσάββατο της Τυρινής (Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων). Tο Ψυχοσάββατο της Τυρινής γιορτάζεται το Σάββατο της α΄ εβδομάδος των νηστειών, όπου γιορτάζουμε την μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Για φέτος το ψυχοσάββατο της Τυρινής πέφτει 23 Μαρτίου 2024.

Το Σάββατο του Λαζάρου το γιορτάζουν σαν Ψυχοσάββατο. Φέτος το Σάββατο του Λαζάρου πέφτει στις 27 Απριλίου.

Το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι το Ψυχοσάββατο του προστάτη της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας του Αγίου Δημητρίου και γιορτάζετε κάθε χρόνου στις 26 Οκτωβρίου.

Ψυχοσάββατο βγαίνουν οι ψυχές

Η Εκκλησία μας μνημονεύει τα Ψυχοσάββατα όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα. Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

Όσους κάηκαν ή χάθηκαν. Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Τι κάνουν οι ψυχές το Ψυχοσάββατο

Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή τη σημερινή ημέρα το Ψυχοσάββατο. Πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τους προσφιλείς τους που αναπαύονταν σ’ αυτά. Έτσι η ημέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Τα μνημόσυνα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως με δεήσεις, θυσίες και προσφορές ήταν δυνατόν να πετύχουν την συγνώμη των Θεών για τα αμαρτήματα των νεκρών.

Πότε πάμε τα κόλλυβα στην εκκλησία το Ψυχοσάββατο

Τα μνημόσυνα πρέπει να γίνονται ακριβώς την ημέρα που πρέπει και όχι νωρίτερα η αργότερα. Στα μνημόσυνα παραθέτουμε και ευλογούνται μόνο καλώς βρασμένα κόλλυβα (σιτάρι) ως ενδεικτικά της Αναστάσεως και όχι άλλα υποκατάστατα.

Στα Ψυχοσάββατα μπορούμε να παραθέτουμε κόλλυβα είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής, είτε στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, είτε και στα δύο. Πρόκειται περί της ιδίας αξίας, αφού η ίδια ακολουθία διαβάζεται.

Τα ευλογηθέντα κόλλυβα δεν τα σκορπίζουμε στον τάφο, ούτε τα απορρίπτουμε στα σκουπίδια.

Τα Ψυχοσάββατα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλλυβα. Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής είτε στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου.

Συνταγή για κόλλυβα το Ψυχοσάββατο

Υλικά

  • 250 γρ. σιτάρι
  • Από 100 γρ. περίπου καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, στραγάλια
  • 100 γρ. μαύρες και ξανθές σταφίδες
  • 100 γρ. ρόδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • φρυγανιά
  • ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Βράζουμε το σιτάρι για 50 λεπτά και αφού το στεγνώσουμε πολύ καλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την ζάχαρη άχνη.  Έπειτα στρώνουμε σε μια μεσαία σαλατιέρα, ρίχνουμε ως βάση την φρυγανιά μέχρι να καλυφθεί και από πάνω την ζάχαρη άχνη μέχρι να σκεπαστεί παντού. Σχηματίζουμε ένα σταυρό με αμύγδαλα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ